Protesten in Australië tegen geweld tegen vrouwen

Gepubliceerd op 29/04/2024 03:00 in Buitenland

In verschillende steden in Australië hebben duizenden mensen de afgelopen drie dagen geprotesteerd tegen geweld gericht tegen vrouwen. Dit naar aanleiding van nieuwe cijfers over femicide die recentelijk zijn vrijgegeven.

Uit de cijfers blijkt dat er dit jaar gemiddeld iedere vier dagen een vrouw is gedood in Australië. In totaal zijn er al 27 doden geteld, bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, zo meldt de Australische nieuwszender ABC.

De demonstranten eisen strengere wetgeving tegen gendergerelateerd geweld en roepen premier Albanese op om de noodtoestand uit te roepen vanwege de recente golf van geweld tegen vrouwen.

In een toespraak tijdens een protest in Canberra riep Albanese op tot een cultuurverandering en benadrukte hij de noodzaak dat mannen hun gedrag veranderen. Eerder noemde hij het geweld tegen vrouwen al een "nationale crisis" en een "epidemie".

Albanese wees echter het verzoek om de noodtoestand uit te roepen af en benadrukte dat dit een langetermijnproces is dat constant aangepakt moet worden. Het Australische kabinet zal woensdag een spoedvergadering houden over geweld van mannen tegen vrouwen.

Dit is niet de eerste keer dat er in Australië aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen. In 2021 werd er ook al landelijk geprotesteerd, naar aanleiding van verhalen over misbruik en seksueel geweld binnen de Australische politiek.

Lees meer nieuws in buitenland