Modderhuizen in Niger: traditie en bescherming tegen klimaatverandering

Gepubliceerd op 28/04/2024 22:00 in Buitenland

In het West-Afrikaanse land Niger, in de woestijnstad Agadez, worden al eeuwenlang huizen gebouwd met 'banco': een mengsel van modder, water en stro. Dit traditionele bouwmateriaal biedt bescherming tegen de extreme hitte en kou, en wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur.

Abdourahman Ibrahim, een opzichter die toeziet op de bouw van modderhuizen in een nieuwe woonwijk, benadrukt de voordelen van banco. Hij legt uit dat deze huizen koel blijven bij warm weer en aangenaam zijn als het buiten fris is. Dit is vooral belangrijk in een omgeving waar de temperaturen snel stijgen door klimaatverandering.

De moskee van Agadez, die al 500 jaar lang een centraal punt is in de stad, is ook helemaal gemaakt van banco. Bouwopzichter Amma Attouboul zorgt ervoor dat de moskee regelmatig wordt onderhouden met een nieuwe laag modder. Hij benadrukt het belang van deze traditionele bouwstijl voor de geschiedenis van Agadez.

Ondanks de voordelen van modderhuizen, kiezen steeds meer inwoners van Agadez voor beton vanwege de esthetiek en het gemak. Issoufou Zakari, directeur van de regionale autoriteit voor stadsplanning en woningbouw, probeert de lokale autoriteiten en inwoners te overtuigen om vast te houden aan de traditionele modderhuizen.

Opzichter Ibrahim is echter overtuigd van de blijvende relevantie van banco. Hij ziet het als een bron van trots en traditie voor de inwoners van Agadez, die generaties lang deze bijzondere bouwstijl hebben behouden. Voor hen zal modder altijd een belangrijke plaats hebben in de toekomst van de stad.

Lees meer nieuws in buitenland