Frontsituatie in Oekraïne verslechterd volgens bevelhebber

Gepubliceerd op 28/04/2024 20:00 in Buitenland

De bevelhebber van het Oekraïense leger, Oleksandr Syrsky, heeft via een Facebookbericht laten weten dat de situatie aan het front verslechterd is. Volgens hem valt Rusland actief de volledige frontlijn aan en boekt het in sommige sectoren tactische successen.

Syrsky benadrukt dat Rusland een aanzienlijk voordeel heeft op het vlak van troepen en materieel. De afgelopen week is er hevig gevochten, waarbij veroverde posities meerdere keren per dag van kamp wisselden.

De bevelhebber geeft toe dat de Oekraïense troepen zich hebben moeten terugtrekken uit meerdere dorpen in de provincie Donetsk. Vooral in de omgeving van de stad Pokrovsk, die nog in handen is van Oekraïne, zijn er meedogenloze gevechten gaande.

Het Russische persagentschap Interfax meldde eerder vandaag dat het Russische leger het dorp Novobachmoetivka heeft veroverd, een bericht dat Syrsky bevestigde in zijn Facebookbericht.

Sinds de val van de strategische stad Avdijivka in februari, zit het Oekraïense leger in het defensief. Een tekort aan manschappen, luchtafweer, wapens en munitie speelt de Oekraïners parten.

Er is echter hoop, aangezien het Amerikaanse parlement een nieuw steunpakket van 61 miljard dollar heeft goedgekeurd. Dit kan een deel van het wapentekort in de komende weken aanvullen. Deskundigen waarschuwen echter dat het nog weken kan duren voordat dit steunpakket daadwerkelijk effect heeft op het slagveld.

Voormalig-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif benadrukt dat het Oekraïense leger langzaam zal moeten opbouwen. Tot die tijd kan Rusland nog profiteren van de tekorten aan Oekraïense zijde.

Lees meer nieuws in buitenland