Rusland arresteert opnieuw journalisten wegens vermeend "extremisme"

Gepubliceerd op 28/04/2024 16:00 in Buitenland

Rusland heeft opnieuw twee journalisten gearresteerd wegens vermeend "extremisme". Sergej Karelin, die zowel de Russische als Israëlische nationaliteit heeft, werd vrijdag aangehouden volgens persbureau AP. Eerder, op donderdag, werd Konstantin Gabov opgepakt. Karelin werkte voor AP en de Duitse zender Deutsche Welle, terwijl Gabov onder andere voor persbureau Reuters en de Russische zenders Moskva 24 en MIR werkte.

De beide journalisten worden beschuldigd van betrokkenheid bij YouTube-video's op het kanaal van de in februari overleden oppositieleider Aleksej Navalny, dat wordt beheerd door medewerkers van Navalny. Dit volgt nadat de Russische autoriteiten de anti-corruptiebeweging van Navalny hebben bestempeld als een extremistische organisatie. Als ze schuldig worden bevonden aan deelname aan een extremistische organisatie, kunnen beide journalisten minimaal twee jaar gevangenisstraf krijgen.

Eerder deze maand werd Sergej Mingazov, werkzaam voor Forbes Rusland, opgepakt en onder huisarrest geplaatst vanwege kritiek op de Russische aanval op de Oekraïense stad Boetsja. In 2022 trad in Rusland een wet in werking die het verspreiden van "nepnieuws" over het leger verbiedt.

Daarnaast werd fotograaf Antonina Favorskaja in maart gearresteerd wegens vermeende deelname aan een extremistische organisatie vanwege haar berichten op socialemediakanalen van de beweging van Navalny. In oktober werd de Russisch-Amerikaanse journalist Alsu Kurmasheva opgepakt vanwege het niet registreren als buitenlands agent, een label dat Rusland gebruikt voor personen en organisaties die zij verdenkt van buitenlandse financiering en politieke activiteiten tegen de machthebbers.

Evan Gershkovich van de Wall Street Journal zit al meer dan een jaar vast op beschuldiging van spionage. Dinsdag werd zijn beroep tegen verlenging van zijn voorarrest afgewezen door een rechtbank in Moskou.

Lees meer nieuws in buitenland