Honderdduizenden Argentijnen protesteren tegen bezuinigingen op universiteiten

Gepubliceerd op 24/04/2024 06:00 in Buitenland

Honderdduizenden Argentijnen zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingen op de gratis openbare universiteiten in het land door de regering van president Milei. In hoofdstad Buenos Aires alleen al hebben zo'n 100.000 mensen geprotesteerd, volgens de politie, terwijl de organisatoren spreken van een half miljoen demonstranten. Een lerarenvakbond meldde zelfs dat er door een miljoen mensen in het hele land werd geprotesteerd.

Sinds president Milei in december aantrad, heeft hij forse bezuinigingen doorgevoerd, ook op het hoger onderwijs. Ondanks de hoge inflatie zijn de budgetten niet aangepast of verlaagd, wat heeft geleid tot financiële problemen bij veel universiteiten. Naar schatting studeren ongeveer 2,2 miljoen mensen aan openbare universiteiten in Argentinië.

De protesten van dinsdag waren een van de grootsten sinds Milei aan de macht is. Zijn regering heeft subsidies verlaagd, waardoor de koopkracht van de Argentijnen is afgenomen en duizenden ambtenaren hun baan hebben verloren. Bijna 60 procent van de bevolking zou nu onder de armoedegrens leven.

Tijdens de protesten sprak de 92-jarige Adolfo Pérez Esquivel, die de Nobelprijs voor de Vrede won in 1980, zich uit voor de publieke, vrije en gratis universiteit. Hij verklaarde dat dit een van de grote verworvenheden van het volk is en dat ze dit niet zullen opgeven.

President Milei beweerde in een toespraak dat zijn beleid positief uitpakt voor Argentinië, omdat het land voor het eerst in vijftien jaar een kwartaaloverschot op de begroting heeft. Hij gaf toe dat het voor veel mensen een lastige situatie is, maar benadrukte dat het land al over de helft is en dat de inspanningen de moeite waard zullen zijn.

Lees meer nieuws in buitenland