Europarlementariërs bezorgd over buitenlandse inmenging voor Europese verkiezingen

Gepubliceerd op 24/04/2024 01:00 in Buitenland

Voor de laatste keer zijn de ruim 700 Europarlementariërs bijeen in Straatsburg, met de Europese verkiezingen over zes weken op de agenda. Er wordt gestemd over verschillende voorstellen, maar in de wandelgangen overheerst de bezorgdheid over buitenlandse inmenging.

De recente arrestatie van een medewerker van een Europarlementariër van de radicaal-rechtse Duitse partij Alternative für Deutschland is slechts het laatste incident in een reeks onthullingen over beïnvloeding. Met de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni in zicht groeien de zorgen en rijst de vraag wat de Europese Unie kan doen tegen deze buitenlandse inmenging.

Het Europees Parlement is de afgelopen maanden vaak het doelwit geweest van buitenlandse beïnvloeding. Na 'Qatargate' eind 2022, waarbij Europarlementariërs geld van Qatar hadden aangenomen, heeft het parlement zijn interne regels aangescherpt. Maar begin dit jaar werd duidelijk dat ook Rusland Europarlementariërs heeft betaald voor interviews met een Russische desinformatiewebsite genaamd Voice of Europe.

Het parlement heeft beperkte mogelijkheden om op te treden tegen deze beïnvloeding. Het kan zijn leden bestraffen bij overtredingen van de gedragsregels, maar volgens VVD-Europarlementariër Bart Groothuis zijn de straffen niet streng genoeg. Hij pleit voor meer maatregelen, vooral op het gebied van strafrechtelijke sancties.

Het onderzoek naar buitenlandse inmenging, zoals omkoping en spionage, is voornamelijk de verantwoordelijkheid van de lidstaten. Zij kunnen het parlement vragen om de immuniteit van Europarlementariërs in te trekken, zodat deze vervolgd kunnen worden. In verschillende landen lopen al onderzoeken naar mogelijke inmenging.

Donderdag stemt het Europees Parlement over de oprichting van een nieuw ethiekorgaan voor de EU om de samenwerking op het gebied van gedragsregels te verbeteren. Echter, er worden vraagtekens gezet bij de effectiviteit ervan, aangezien het orgaan zelf geen nieuwe regels kan opstellen of onderzoek kan doen naar overtredingen. Europarlementariër Lara Wolters van de PvdA pleit voor meer macht en middelen voor dit orgaan.

Als het voorstel wordt aangenomen, zal het te laat komen voor de verkiezingen in juni. De EU zal dus andere maatregelen moeten nemen om buitenlandse inmenging tijdens de verkiezingen tegen te gaan.

Lees meer nieuws in buitenland