Brits parlement keurt wet goed voor uitzetting asielzoekers naar Rwanda

Gepubliceerd op 23/04/2024 19:00 in Buitenland

Het Britse parlement heeft vannacht een controversiële wet aangenomen die het uitzetten van asielzoekers naar Rwanda mogelijk maakt. Rwanda wordt door deze wet als veilig land bestempeld, waardoor het Verenigd Koninkrijk asielzoekers legaal naar dit Afrikaanse land kan overbrengen.

De wet, ook wel bekend als de Rwanda-wet, maakt het mogelijk om mensen die illegaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk maken, bijvoorbeeld via het Kanaal, naar Rwanda te sturen. Hoewel het aantal mensen dat zal worden uitgezet nog niet duidelijk is, schatten deskundigen dat er jaarlijks ongeveer 40.000 migranten illegaal het VK binnenkomen.

Voordat de uitzettingen daadwerkelijk kunnen plaatsvinden, moet Koning Charles de wet nog ondertekenen. Premier Sunak verwacht dat dit snel zal gebeuren en dat het nog zeker tien tot twaalf weken zal duren voordat het eerste vliegtuig vertrekt.

De migranten zullen worden opgevangen in accommodaties zoals het Hostel Hope in de Rwandese hoofdstad Kigali. Hoewel dit hostel klaar lijkt te zijn om de vluchtelingen op te vangen, zijn er toch zorgen over de opvang, aangezien er nog geen maximum aantal opvangplekken is vastgesteld.

Internationaal gezien roept de wet vragen op over de naleving van verdragen, zoals het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten van de Verenigde Naties. Organisaties zoals de UNHCR en de Raad van Europa uiten hun bezorgdheid over de veiligheid en rechten van de asielzoekers die naar Rwanda zullen worden gestuurd.

Hoewel het Verenigd Koninkrijk het eerste land is dat een dergelijk plan doorvoert, zijn er andere Europese landen die soortgelijke plannen overwegen. Zo heeft Denemarken al een wet aangenomen om de asielprocedure aan Rwanda uit te besteden, al is deze nog niet in de praktijk gebracht. Ook in Nederland zijn er stemmen opgegaan om soortgelijke overeenkomsten met Rwanda te sluiten.

De reacties op de Rwanda-wet zijn verdeeld, met kritiek van mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties, en verdediging van premier Sunak die stelt dat de nieuwe wet de veiligheidszorgen van rechters wegneemt. De discussie over de uitzetting van asielzoekers naar Rwanda zal naar verwachting nog voortduren.

Lees meer nieuws in buitenland