Macron neemt zelf een duik in de Seine tijdens Olympische Spelen

Gepubliceerd op 29/02/2024 21:00 in Buitenland

De Franse president Macron heeft aangekondigd dat hij persoonlijk een duik zal nemen in de Seine tijdens de Olympische Spelen. Hij is van mening dat het rivierwater op dat moment schoon genoeg zal zijn om in te zwemmen. Macron deed deze uitspraak tijdens de inauguratie van het Olympisch Dorp ten noorden van Parijs, waar hij een rondleiding kreeg langs de nieuwe gebouwen voor de sporters.

Tijdens de Spelen zal de Seine worden gebruikt voor zwemcompetities, waarover de laatste tijd veel te doen is geweest vanwege de vermeende vervuiling van het water. Sinds 1923 is zwemmen in de rivier verboden, maar Macron is ervan overtuigd dat dit na de Spelen verleden tijd zal zijn en dat het veilig zal zijn om in de rivier te zwemmen.

Macron benadrukte dat deze Olympische Spelen ook een blijvende impact zullen hebben op de Seine en dat er aanzienlijk wordt geïnvesteerd in het schoonmaken van de rivier. Hij gaf aan dat hij zelf ook van plan is om een duik te nemen in het water, maar wilde geen exacte datum geven om te voorkomen dat mensen komen kijken.

Vorig jaar werden er verschillende proefzwemmen georganiseerd in de Seine ter voorbereiding op de Olympische competities, maar twee daarvan moesten worden geannuleerd vanwege de vervuiling van de rivier. Er is een grootschalige schoonmaakoperatie op touw gezet voor de Spelen, die ongeveer anderhalf miljard euro kost. Nieuwe reinigingsinstallaties worden in gebruik genomen en de afvoer van rioolwater wordt verbeterd om ervoor te zorgen dat de watersporten tijdens de Spelen kunnen doorgaan zoals gepland.

Het Olympisch Dorp in Parijs wordt geprezen als een voorbeeld van ecologisch verantwoord bouwen. Er zijn 9.000 bomen geplant, groene dakterrassen en zonnepanelen zijn geïnstalleerd, en er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Macron benadrukte dat de woningen zonder airconditioning bestand zijn tegen de klimaatveranderingen die worden verwacht tegen 2050.

Lees meer nieuws in buitenland