Hongkongse verkiezingen onder streng toezicht: gebrek aan keuze en angst voor repressie

Gepubliceerd op 09/12/2023 22:00 in Buitenland

Hongkong, een stad waar vrijheden snel verdwijnen, staat op het punt om naar de stembus te gaan voor de verkiezingen van de districtsraden. De autoriteiten hebben wekenlang campagne gevoerd om de bevolking aan te moedigen om te stemmen. Echter, de keuzemogelijkheden zijn beperkt omdat een groot deel van de oppositie achter de tralies zit.

Veel inwoners van Hongkong hebben besloten om niet te stemmen. Ze geloven dat het geen zin heeft omdat er geen ruimte is om hun mening te uiten. Anderen geven aan dat ze geen tijd hebben gehad om zich te verdiepen in de kandidaten, vanwege hun drukke werkschema's.

De angst voor repressie is ook een belangrijke reden waarom veel Hongkongers terughoudend zijn om openlijk over politiek te praten. Sinds de invoering van de staatsveiligheidswet door Peking drie jaar geleden, hebben de meeste mensen geleerd om vragen over politiek te ontwijken. Emily Lau Wai-hing, voormalig voorzitter van de Democratische Partij in Hongkong, begrijpt deze angst. Ze merkt op dat mensen bang zijn omdat ze niet weten waar de grenzen liggen.

De Democratische Partij, die oppositie voert tegen het beleid van de regering, is zwaar getroffen door de repressie. Veel partijleden zitten in de gevangenis en de partij heeft moeite om bijeenkomsten te organiseren, omdat hotels en restaurants hen niet langer willen accommoderen. Ondanks deze moeilijkheden blijft Lau haar vrienden in de gevangenis steunen en bezoeken.

De rechters in Hongkong hebben moeite om de grote aantallen gevangenen te berechten die zijn opgepakt onder de staatsveiligheidswet. De processen verlopen traag en sommige partijleden hebben al lange tijd in voorarrest gezeten zonder dat ze schuldig zijn bevonden. Hoewel de gevangenissen in Hongkong niet zo erg zijn als die in China, waar marteling vaak voorkomt, zitten de gevangenen al drie jaar vast zonder een eerlijk proces.

Desondanks lijken degenen die deelnemen aan de verkiezingen weinig moeite te hebben met de repressie. Karl Fung, voorzitter van de Liberale Partij in het zakendistrict van Hongkong, beweert dat Hongkong nog steeds vrij is en dat mensen vrij zijn om over politiek te praten. Hij gelooft dat de negatieve berichtgeving over Hongkong wordt verspreid door het Westen.

Het gebrek aan keuze en de angst voor repressie hebben ertoe geleid dat veel Hongkongers ervoor kiezen om de stad te verlaten. Sinds de invoering van de staatsveiligheidswet zijn honderdduizenden mensen naar landen als Canada en het Verenigd Koninkrijk geƫmigreerd. Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er de afgelopen drie jaar meer dan 135.000 Hongkongers in het Verenigd Koninkrijk aangekomen.

Het opkomstcijfer van de verkiezingen zal waarschijnlijk een goede indicatie zijn van de situatie in Hongkong. Hoewel ambtenaren worden aangemoedigd om te stemmen en er subsidies beschikbaar zijn gesteld voor ouderen die willen stemmen, hebben inwoners nog steeds de keuze om wel of niet naar de stembus te gaan.

Lees meer nieuws in buitenland