Kapers kapen schip op Rode Zee; lot bemanning onbekend

Gepubliceerd op 20/11/2023 18:00 in Buitenland

Gisteren is er een schip gekaapt op de Rode Zee, maar het is nog onduidelijk hoe het gaat met de 25 opvarenden. Tot op heden is er geen contact geweest met de Galaxy Leader of met de Houthi-rebellen die het schip hebben gekaapt, zo meldt de Japanse regering, waar de rederij van het schip vandaan komt.

De Houthi's maakten gisteren bekend dat ze een schip hadden gekaapt en het naar een haven in Jemen hadden gebracht. Volgens de daders was het een schip uit Israël. Deze Houthi's, die zich solidair hebben verklaard met de Palestijnen in Gaza, hebben eerder al aangegeven dat zij alle Israëlische schepen als doelwit beschouwen.

Israël heeft snel gereageerd en ontkend dat de Galaxy Leader uit Israël komt. Echter, het schip is wel eigendom van een Brits bedrijf met een Brits-Israëlische mede-eigenaar. De rederij NYK Line is afkomstig uit Japan.

In een officiële verklaring heeft Japan de kaping veroordeeld en aangegeven er alles aan te doen om het schip vrij te krijgen. Momenteel vinden er diplomatieke besprekingen plaats met andere betrokken landen.

De 25 bemanningsleden van het gekaapte schip komen uit diverse landen, waaronder Bulgarije, de Filipijnen, Roemenië, Oekraïne en Mexico. De Houthi-rebellen hebben alleen verklaard dat zij de bemanningsleden behandelen "volgens de islamitische waarden".

De Israëlische premier Netanyahu heeft verklaard dat de kaping een terreurdaad is van Iran, aangezien Iran de Houthi-rebellen ondersteunt met onder andere wapens. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt echter deze betrokkenheid tegen en stelt dat "verzetsgroepen in de regio onafhankelijk opereren van ons", aldus een woordvoerder.

Het blijft vooralsnog onduidelijk wat de precieze situatie is van de gekaapte bemanning. De Japanse regering, samen met andere betrokken landen, probeert alles in het werk te stellen om het schip vrij te krijgen en zekerheid te krijgen over het welzijn van de opvarenden. De ontwikkelingen in deze zaak worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Lees meer nieuws in buitenland