Javier Milei wint presidentsverkiezingen in Argentinië

Gepubliceerd op 20/11/2023 04:00 in Buitenland

De econoom Javier Milei heeft volgens de voorlopige uitslag de presidentsverkiezingen in Argentinië gewonnen. Met 56 procent van de stemmen versloeg hij zijn rivaal Sergio Massa in de tweede ronde. Massa heeft zijn nederlaag erkend en feliciteerde Milei. Als minister van Economische Zaken merkte Massa op dat de verantwoordelijkheid nu bij Milei ligt.

In de eerste ronde van de stembusgang vorige maand slaagde geen enkele kandidaat erin om president te worden. Om te winnen moest een kandidaat in de eerste ronde 45 procent van de stemmen behalen, of 40 procent met een aanzienlijke marge op de nummer twee. Massa behaalde 36 procent en Milei kreeg ongeveer 30 procent van de stemmen.

De belangrijkste verkiezingsthema was de economische crisis in het land. Armoede in Argentinië neemt toe en enorm hoge inflatie heeft ertoe geleid dat twee op vijf Argentijnen onder de armoedegrens leven.

Javier Milei (53) is een nieuwkomer in de politiek en wordt vaak vergeleken met de voormalige Amerikaanse president Trump en de voormalige Braziliaanse president Bolsonaro. Hij staat voor radicale vrijheid en verandering. Milei wil bijvoorbeeld de lokale munteenheid, de peso, afschaffen en de dollar invoeren. Daarnaast pleit hij voor soepeler wapenwetgeving en is hij tegen abortus.

Opvallend aan Milei is ook zijn uiterlijk. Hij draagt graag leren jassen en beweert dat hij zijn haar nooit kamt. Daarom wordt hij de bijnaam "El Peluca" (de pruik) genoemd. Tijdens zijn campagne werd Milei vaak gezien met een kettingzaag in zijn handen.

In 2021 richtte Milei de partij "La Libertad Avanza" op, wat "vrijheid gaat vooruit" betekent. Dankzij goede resultaten bij lokale verkiezingen in Buenos Aires slaagde hij er snel in om een zetel te bemachtigen in het lagerhuis van het Argentijnse congres.

Lees meer nieuws in buitenland