Verbod op nikab op scholen in Egypte
Gepubliceerd op 30/09/2023 19:00 in Buitenland
In Egypte is vandaag een verbod ingegaan op het dragen van een nikab op school. Een nikab is een sluier die het hele gezicht bedekt, behalve de ogen. Studenten en scholieren mogen nog wel een hoofddoek dragen.
Het verbod is van kracht vanaf de eerste dag van het academische jaar, dat op zaterdag begint in Egypte. Het ministerie van Onderwijs heeft verklaard dat vrouwelijke studenten de vrijheid hebben om hun haar te bedekken op basis van hun persoonlijke voorkeur, zonder externe druk. Ouders moeten op de hoogte zijn van de keuze van hun dochters, volgens de verklaring.
De minister van Onderwijs benadrukt dat het de rol van leraren is om leerlingen voor te bereiden op deze verandering, rekening houdend met hun leeftijd en psychologische toestand.
Volgens journalist Joost Scheffers in Egypte is dit nikabverbod onderdeel van een reeks maatregelen om de kwaliteit van het Egyptische onderwijs te verbeteren. Onder deze maatregelen vallen onder andere het verbod op het gebruik van smartphones op het schoolplein en het verbod op roken op school.
Een argument voor het verbod is dat docenten leerlingen moeten kunnen aankijken om contact te maken, legt Scheffers uit. Met het dragen van een nikab is dat contact lastig. Daarnaast maakt het dragen van een nikab identificatie vrijwel onmogelijk, wat examenfraude in de hand kan werken.
Scheffers benadrukt dat deze maatregel ook een politieke achtergrond heeft. President Sisi wil het ultraconservatieve islamisme aanpakken en heeft de Moslimbroederschap afgezet na aan de macht te zijn gekomen. Sindsdien probeert hij alles wat hij als te conservatief beschouwt, te veranderen naar zijn visie.
De reacties op de maatregel in Egypte zijn verdeeld. Mensenrechtenorganisaties beweren dat het verbod op het dragen van een nikab in strijd is met de religieuze vrijheid die wordt beschermd door de Egyptische grondwet. De Nationale Vrouwenraad is het oneens met de beslissing, omdat het de keuzevrijheid van vrouwen beperkt.
Tegenstanders vrezen ook dat dit verbod ertoe zal leiden dat sommige meisjes niet meer naar school gaan of worden overgeplaatst naar meisjesscholen.
Toch zijn er ook veel mensen die het eens zijn met de regel. Zij vinden de nikab niet meer passen bij deze tijd en zouden graag zien dat het kledingstuk volledig uit het straatbeeld verdwijnt.
Scheffers voorspelt dat het nieuwe verbod voor veel ophef zal zorgen op scholen, vooral in conservatieve gebieden. Het is de vraag of schoolhoofden meisjes naar huis zullen sturen of stiekem de nikab nog toestaan in het klaslokaal.
In Frankrijk is vorige maand ook een verbod aangekondigd op het dragen van de abaya, een lang gewaad met lange mouwen. De Franse minister van Onderwijs stelt dat dit gewaad in strijd is met de strikte seculiere regels op school. Het dragen van een hoofddoek is al jaren verboden in Franse klaslokalen. Op de eerste schooldag zijn tientallen meisjes die een abaya droegen naar huis gestuurd.