Duitse klimaatplannen ambitieus, maar uitvoering blijft achter

Gepubliceerd op 23/09/2023 21:00 in Buitenland

De Duitse regering heeft ambitieuze plannen om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. Vorige maand werd een pakket van maar liefst 130 maatregelen voorgesteld, deze maand werd een wet voor duurzame verwarming van gebouwen goedgekeurd en er wordt momenteel gewerkt aan een aanpassing van de wet voor klimaatbescherming. Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat Duitsland in 2030 minstens 65 procent minder broeikasgassen uitstoot dan in 1990.

Echter, het blijkt moeilijk om deze plannen daadwerkelijk uit te voeren. Zonder extra maatregelen zal Duitsland in 2030 nog altijd meer uitstoten dan wenselijk is. Dit is volgens minister Habeck vooral te wijten aan het beleid van de vorige regering. Het nieuwe pakket van maatregelen kan het verschil tussen de werkelijkheid en het streefdoel ruim vijf keer kleiner maken, maar er blijft een groot gat bestaan.

Een van de redenen waarom de uitvoering moeizaam verloopt, is dat niet alle maatregelen haalbaar zijn. Er is bijvoorbeeld een gebrek aan personeel en het verkrijgen van vergunningen neemt te veel tijd in beslag. Daarnaast zijn sommige voorstellen te vaag.

Een ander obstakel is de aanpassing van de wet voor klimaatbescherming. In de onderhandelingen is besloten om de verschillende sectoren niet langer te verplichten om individuele doelen te behalen. In plaats daarvan wordt gekeken of Duitsland over het geheel genoeg doet. Dit zorgt voor verdeeldheid, aangezien sectoren met een hoge uitstoot nu minder hoeven te doen als andere sectoren beter presteren. Klimaatorganisaties zien dit als een verzwakking van het beleid.

Ook het plan voor duurzame verwarming van gebouwen is afgezwakt om tegemoet te komen aan zorgen over kosten en het vervangen van oude verwarmingsinstallaties. Hierdoor zullen gebouwen waarschijnlijk nog steeds veel uitstoten. Dit illustreert volgens experts waarom het moeilijk zal zijn om het doel voor 2030 te halen. Tegen die tijd zullen er pijnlijke maatregelen nodig zijn die direct impact hebben op het dagelijks leven van mensen.

Het is belangrijk om nu al op te passen met de bouw van nieuwe gebouwen die in de komende jaren met gas of olie verwarmd zullen worden. Het debat over deze maatregelen wordt steeds moeilijker, omdat mensen vrezen dat ze hun verwarming meteen moeten vervangen. Toch is het van groot belang om gebouwen te bouwen die klaar zijn voor de toekomst en niet bijdragen aan verdere uitstoot.

Al met al laat de uitvoering van de ambitieuze klimaatplannen van de Duitse regering nog te wensen over. Hoewel er grote stappen zijn gezet, blijft het gat tussen de werkelijkheid en het streefdoel waarschijnlijk groter dan berekend. Er moeten meer maatregelen genomen worden en de uitvoering moet versneld worden om de doelen voor 2030 te kunnen halen.

Lees meer nieuws in buitenland