Brokstukken gevonden van vermiste F-35B Lightning II in South Carolina

Gepubliceerd op 19/09/2023 03:00 in Buitenland

Zoekteams hebben brokstukken gevonden van de vermiste F-35B Lightning II, beter bekend als de Joint Strike Fighter, in de zuidelijke staat South Carolina. Het gevechtsvliegtuig verdween tijdens een trainingsmissie en werd gevonden op het platteland, ongeveer twee uur verwijderd van de vliegbasis. Het Amerikaanse marinierskorps zal ter plaatse gaan om de wrakstukken te bergen.

De piloot van het toestel heeft het gevechtsvliegtuig verlaten middels zijn schietstoel en bevindt zich in stabiele toestand in het ziekenhuis. Er zijn geen details bekendgemaakt over de identiteit van de piloot.

Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Het leger heeft aangegeven dat er sprake is van "een ongeluk" en dat er momenteel onderzoek wordt gedaan. Op het moment van de uitstap van de piloot bevond het vliegtuig zich in autopilot-modus. Het blijft echter onduidelijk hoe de Amerikaanse luchtmacht een geavanceerd gevechtsvliegtuig als deze heeft kunnen verliezen. Het leger heeft eerder het publiek om hulp gevraagd bij de zoektocht.

De F-35B Lightning II is een van de drie varianten van het Joint Strike Fighter-programma, waar ook Nederland aan bijdraagt. Dit type gevechtsvliegtuig heeft de mogelijkheid tot verticaal opstijgen en landen. In tegenstelling tot Nederland, dat beschikt over de F-35A variant die niet verticaal kan opstijgen en landen.

Nederland heeft de intentie om in totaal 52 van deze toestellen aan te schaffen voor de Nederlandse luchtmacht. Daarnaast is er ook nog de F-35C variant, die geschikt is voor gebruik op vliegdekschepen.

De F-35B Lightning II is uitgerust met geavanceerde 'stealth-technologie', waardoor het vliegtuig moeilijker te detecteren is door vijandelijke radarsystemen. Deze technologie maakt het toestel uiterst geschikt voor militaire operaties.

Het Amerikaanse leger zal nu de brokstukken van de vermiste F-35B Lightning II bergen en verder onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeluk. Het is van groot belang om de exacte toedracht te achterhalen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Lees meer nieuws in buitenland