Britse zanger Roger Whittaker overleden op 87-jarige leeftijd

Gepubliceerd op 19/09/2023 01:00 in Buitenland

De Britse zanger Roger Whittaker is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij had een breed repertoire, variërend van folk- en popmuziek in het Frans en Engels tot Duitse schlagers. Whittaker was ook bekend om zijn talent voor fluiten.

Whittaker overleed vorige week in het bijzijn van zijn familie, zo heeft platenmaatschappij Sony Music bekendgemaakt. Er is niets gemeld over de doodsoorzaak.

Whittaker begon zijn carrière in de jaren 60 in Groot-Brittannië. Zijn grootste hit, "The Last Farewell", behaalde hij in het begin van de jaren 70. Volgens zijn website heeft Whittaker wereldwijd bijna vijftig miljoen albums verkocht en had hij ook enkele top-10 hits in Nederland.

De laatste decennia was Whittaker vooral populair in Duitsland. Tijdens zijn vele optredens daar zong hij steevast "Schön war die Zeit", de schlagerklassieker die hij in 1990 in Duitsland uitbracht. Het nummer werd nog hetzelfde jaar gecoverd door Corry Konings, onder de titel "Mooi was die tijd".

Whittaker heeft ook volledig gefloten nummers uitgebracht, waaronder "Mexican Whistler" in de jaren 60 en "Irish Whistler" in de jaren 90.

De zanger wist met getuite lippen het geluid van verschillende fluiten na te bootsen.

Whittaker werd geboren in 1936 in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Destijds was Kenia nog onderdeel van het Britse koloniale rijk. Zijn ouders kwamen uit Staffordshire, Engeland.

De Oost-Afrikaanse muziekcultuur maakte een grote indruk op hem, zoals hij in zijn biografie vermeldt: "De geweldige percussie en die wonderbaarlijke, aanstekelijke ritmes hebben een grote rol gespeeld in alles wat ik ooit geschreven of gezongen heb."

Whittaker blonk als kind al uit in het schoolkoor. Na de middelbare school werd hij opgeroepen voor de dienstplicht. Na zijn diensttijd studeerde hij zoölogie, biochemie en mariene biologie in Groot-Brittannië.

Tijdens zijn studie was hij al zeer actief in de studio. Zijn tweede single, "Steel Men", werd in 1962 opgepikt door landelijke radiostations. Hoewel hij afstudeerde, deed Whittaker weinig met zijn diploma en koos hij volledig voor zijn muziekcarrière.

In 1967 brak hij door. Whittaker maakte deel uit van het Britse team dat het Songfestival van Knokke won, destijds net zo groot als het Eurovisie Songfestival. Hij zong op het festival in België "If I Were a Rich Man" en zijn eigen compositie "Mexican Whistler". Beide nummers bereikten de Europese hitlijsten.

In de jaren 70 werd de zanger bekend in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Dit dankzij zijn nummer "The Last Farewell", waarvan 11 miljoen exemplaren werden verkocht. Maar zijn grootste succes beleefde Whittaker in de jaren daarna in Duitsland.

Whittaker heeft in totaal 26 Duitstalige albums uitgebracht en heeft vele tournees gemaakt door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Desondanks sprak hij naar eigen zeggen de taal niet. Hij zong de teksten fonetisch in, aldus zijn biografie.

Sinds zijn 78ste stond Whittaker niet meer op het podium. De laatste jaren leidde hij een teruggetrokken leven. Whittaker had vijf kinderen met zijn vrouw Natalie.

Lees meer nieuws in buitenland