Demonstranten eisen verantwoording en wederopbouw na verwoestende overstroming in Libië

Gepubliceerd op 19/09/2023 00:00 in Buitenland

Honderden demonstranten zijn in de Libische stad Derna de straat op gegaan om hun onvrede te uiten over het handelen van de lokale autoriteiten na de verwoestende overstroming van vorige week. Deze overstroming heeft duizenden levens geëist en de inwoners zijn woedend. De betogers eisen dat de eerste onderzoeksresultaten naar de ramp snel openbaar worden gemaakt en dat er begonnen wordt met de wederopbouw van de grotendeels verwoeste stad. Daarnaast vragen ze om compensatie voor de slachtoffers.

Het protest in Derna is het eerste sinds de ramp plaatsvond. Demonstranten riepen bij de Sahaba-moskee op tot het vertrek van Aguila Saleh, de voorzitter van het parlement in het oosten van Libië. Ondanks hun woede pleitten de betogers ook voor eenheid, waarbij ze benadrukten dat alle Libiërs broeders van elkaar zijn, zo meldt persbureau Reuters.

Libië bevindt zich al meer dan tien jaar in een gewapend conflict dat het land in tweeën verdeelt: een westelijk deel en een oostelijk deel, elk met een eigen bestuur. De regering in het westen wordt erkend door de Verenigde Naties, terwijl de getroffen stad Derna zich in het oostelijke deel van het land bevindt.

Een van de demonstranten heeft tegenover Reuters verklaard dat hij een internationaal onderzoek en "internationaal toezicht op de wederopbouw" wil. In Libië zelf is er al een aangekondigd gerechtelijk onderzoek door de hoogste openbaar aanklager. Er zijn vermoedens dat het geld dat bestemd was voor het onderhoud van de dammen mogelijk voor andere doeleinden is gebruikt.

Parlementsvoorzitter Saleh heeft gereageerd op de kritiek door de overstroming een "ongekende natuurramp" te noemen en te benadrukken dat de focus niet moet liggen op wat er anders gedaan had moeten worden. Premier Hamada van het oostelijke deel van Libië heeft naar verluidt de gehele gemeenteraad van Derna ontslagen, zo meldt nieuwszender Al Arabiya.

Het is nog steeds onduidelijk hoeveel doden er precies zijn gevallen bij de ramp. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er 3922 slachtoffers bevestigd, maar er circuleren ook onbevestigde berichten over veel hogere dodentallen.

De demonstranten in Derna laten duidelijk hun ontevredenheid zien over het handelen van de lokale autoriteiten na de verwoestende overstroming. Ze eisen niet alleen verantwoording en openheid over het onderzoek, maar ook een snelle start van de wederopbouw van de stad en compensatie voor de slachtoffers. De situatie in Libië blijft gespannen door het verdeelde landsbestuur en het aanhoudende gewapende conflict. Het is afwachten hoe de autoriteiten zullen omgaan met de eisen en of er gehoor aan gegeven zal worden.

Lees meer nieuws in buitenland