Italië overweegt verbod op kweekvlees, wetenschappers noemen het kortzichtig
Gepubliceerd op 08/07/2023 21:00 in Buitenland
Terwijl de Nederlandse regering vorig jaar investeerde in onderzoek naar kweekvlees, staat Italië op het punt om een verbod in te voeren. De conservatieve Italiaanse minister van Landbouw, Lollobrigida, is van mening dat producten uit een laboratorium geen kwaliteit, welzijn of bescherming van cultuur en traditie bieden. Wetenschappers noemen het voorstel echter kortzichtig, terwijl de landbouwlobby tevreden is.
In Italië is er momenteel nog geen sprake van commercieel kweekvlees. Toch heeft de rechts-conservatieve regering van premier Meloni al een wetsvoorstel ingediend om de productie, verkoop en import ervan te verbieden. De landbouwlobby is blij met dit voorstel, maar wetenschappers vinden het kortzichtig.
Kweekvlees, in Italiaanse media ook wel carne sintetica genoemd, is volgens Stefano Biressi, biotechnoloog aan de Universiteit van Trento, geen synthetisch vlees. Het wordt geproduceerd door stamcellen van dieren buiten het dier te laten vermenigvuldigen tot spier- of vetweefsel. Biressi gelooft dat kweekvlees in de toekomst een oplossing kan zijn voor het dierenwelzijn en het klimaatprobleem, gezien de groeiende wereldbevolking en de toenemende vraag naar dierlijke producten.
Biressi is sterk tegen het verbod op kweekvlees. Hij benadrukt dat het een alternatief product is en dat consumenten nog steeds een keuze hebben. Hij bekritiseert de regering omdat deze toegeeft aan de wensen van een kleine groep mensen, zonder rekening te houden met de behoeften van de hele wereldbevolking.
De Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti, die krachtige lobbyisten heeft, heeft verschillende petities georganiseerd tegen kweekvlees. Ze hebben lokale bestuurders onder druk gezet, die op hun beurt de regering hebben beïnvloed. Coldiretti beweert dat kweekvlees schadelijk is voor de gezondheid, maar er zijn geen studies die dit bevestigen. Desondanks is uit een peiling gebleken dat ruim 67 procent van de Italianen het eens is met het voorgenomen verbod.
Voordat kweekvlees in Europa op de markt mag komen, moet het uitgebreid worden onderzocht door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Dit proces duurt meestal minstens anderhalf jaar en is nog niet begonnen voor kweekvlees. In Singapore is laboratoriumvlees sinds 2020 verkrijgbaar en in de VS sinds 2022.
Het is niet zeker of het verbod op kweekvlees er daadwerkelijk zal komen. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door het Italiaanse parlement. Biressi begrijpt niet waarom de minister nu met dit voorstel komt. Hij vreest dat een verbod op de lange termijn de Italiaanse economie zal schaden. Veel landen investeren al sterk in de kweekvleessector en als Italië het als enige land verbiedt, zal het zichzelf buiten een potentiële wereldmarkt plaatsen.
Het onderzoek dat wordt uitgevoerd aan de Universiteit van Trento zou vrijgesteld zijn van het verbod omdat het geen vlees produceert voor consumptie. Toch merkt Biressi al de gevolgen van het voorstel. Investeerders tonen minder interesse in het onderzoek en twee doctoraalstudenten hebben besloten om in Noord-Europa een baan te zoeken vanwege zorgen over werkgelegenheid. Biressi vindt het wetsvoorstel kortzichtig en voorspelt dat het op de lange termijn een groot probleem zal worden als het verbod wordt ingevoerd.