Suriname ontvangt certificaat 'malariavrij' van de WHO

Gepubliceerd op 01/07/2025 01:00 in Buitenland

Suriname heeft als eerste land in de Amazone het certificaat 'malariavrij' ontvangen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het land heeft aangetoond dat er sinds september 2021 geen malariagevallen op Surinaams grondgebied zijn geweest. Ook is het land volgens de WHO redelijkerwijs in staat om te voorkomen dat de ziekte opnieuw oprukt.

De organisatie benadrukt in een persbericht dat deze historische mijlpaal het resultaat is van bijna zeventig jaar toewijding van de Surinaamse regering en bevolking om de ziekte uit te bannen. Malaria is een infectieziekte die zonder behandeling ernstig kan verlopen en zelfs tot de dood kan leiden.

De Surinaamse overheid werkte al sinds de jaren 50 aan het uitroeien van malaria. Door het gebruik van pesticiden en een betere behandeling van de ziekte lukte dat in de kustgebieden, waar het overgrote deel van de bevolking woont, relatief snel.

In het dichtbegroeide binnenland van Suriname was dat moeilijker. Daar besloot de overheid om mensen uit lokale gemeenschappen op te leiden om malaria-gevallen snel te diagnosticeren en gratis te behandelen. Deze veldwerkers doen ook aan preventie en bereiken groepen mensen die anders niet met de overheid in aanraking komen, zoals illegale migranten en goudzoekers.

Minister Ramadhin van Volksgezondheid van Suriname benadrukt dat het feit dat Suriname malariavrij is, betekent dat de bevolking niet langer risico loopt. Het uitbannen van malaria zal positieve effecten hebben op de gezondheidszorg, de economie en het toerisme. Hij waarschuwt echter dat het belangrijk is alert te blijven en de nodige maatregelen te blijven nemen om te voorkomen dat malaria terugkomt.

Wereldwijd zijn er nu in totaal 47 landen en gebieden die volgens de WHO malariavrij zijn, inclusief Suriname.

Lees meer nieuws in buitenland