Syrische interim-president op staatsbezoek in Frankrijk
Gepubliceerd op 07/05/2025 23:00 in Buitenland
De Syrische interim-president Ahmed al-Sharaa is momenteel op zijn eerste staatsbezoek in Europa. Hij wordt ontvangen in Frankrijk, waar president Macron hintte naar het versoepelen van de EU-sancties tegen Syrië die dateren uit de tijd van dictator Assad.
Het bezoek van al-Sharaa wordt echter overschaduwd door de recent opgelaaide burgeroorlog in Syrië en de voortdurende Israëlische bombardementen op doelwitten in het land. Toch heeft Sharaa aangegeven dat er indirecte gesprekken plaatsvinden met Israël om verdere escalatie te voorkomen.
President Macron heeft tijdens een persconferentie aangegeven dat hij zal proberen de VS te overtuigen om ook de sancties tegen Syrië te verminderen. Daarnaast zal hij pleiten voor het behoud van Amerikaanse militairen in Syrië om de stabiliteit in het land te waarborgen.
Recentelijk is er sektarisch geweld opgelaaid in Syrië, met hevige gevechten tussen militanten uit de druzen-gemeenschap en pro-regeringsstrijders. Deze confrontaties hebben geleid tot bijna honderd doden. Daarnaast zijn er in maart naar schatting ruim duizend mensen om het leven gekomen, voornamelijk burgers van de alawitische minderheid die slachtoffer werden van wraakacties door soennitische strijdgroepen.
Op zijn bezoek probeert de Syrische interim-president steun te vergaren voor de wederopbouw van zijn land. Hij staat onder internationale druk om zijn belofte waar te maken dat hij een leider zal zijn voor alle bevolkingsgroepen in Syrië.
Er heerst echter vrees voor vervolging onder verschillende minderheden in Syrië, waaronder alawieten, druzen en christenen. Sharaa's militie HTS, ooit afgesplitst van al-Qaida, heeft in december vorig jaar de macht overgenomen en hoewel hij beweert gematigd te zijn geworden, betwijfelen critici dit. Leiders die aan Sharaa gelieerd zijn hebben zelfs opgeroepen tot geweld tegen alawieten.
Sinds de val van Assad heeft Israël honderden luchtaanvallen uitgevoerd op Syrisch grondgebied. Het buurland heeft geprofiteerd van de instabiliteit om marineschepen, straaljagers en andere militaire doelwitten te treffen. Daarnaast heeft Israël een deel van Zuidoost-Syrië bezet onder het mom van een militaire bufferzone.