Saudi-Arabië blijft terughoudend in veroordelen Israëlisch geweld in Gaza
Gepubliceerd op 27/04/2025 20:00 in Buitenland
Arabische landen kijken met argusogen naar Saudi-Arabië als het gaat om het aanhoudende geweld in de Gazastrook. Saudi-Arabië veroordeelt de aanvallen van Israël weliswaar in woorden, maar diplomatieke druk ontbreekt.
Deskundigen voorspellen dat het bezoek van president Trump aan Saudi-Arabië volgende maand zal leiden tot toenadering tussen Israël en Saudi-Arabië. Trump brengt een wapenpakket van 100 miljard dollar mee naar Riyad om de banden met Saudi-Arabië te versterken en de eisen van Saudi-Arabië aan Israël te verzachten.
Israël en Saudi-Arabië stonden ruim anderhalf jaar geleden op het punt een historisch akkoord te sluiten, onder Amerikaanse regie. Na de aanslagen van Hamas op 7 oktober 2023 werden de onderhandelingen stopgezet. Met Trump als president lijkt de normalisering van de betrekkingen snel hervat te worden.
Saudi-Arabië, hoewel een belangrijk religieus leider in de soennitische moslimwereld en een economische grootmacht in de regio, blijft politiek afhankelijk van de steun van de VS, de grootste bondgenoot van Israël. Dit zorgt voor een delicate balans, aangezien de Saudische bevolking sterk pro-Palestijns en anti-Israël is.
Saudi-Arabië veroordeelde het Israëlische geweld in Gaza, maar weigert druk uit te oefenen op de VS om de oorlog te stoppen. Saudi-Arabië heeft wel de mogelijkheid om de olie-export naar Amerikaanse bondgenoten te verminderen, maar kiest ervoor om dat niet te doen.
De buitenlandpolitiek van Saudi-Arabië wordt bekritiseerd door veel Saudiërs in ballingschap, zoals Abdullah Alaoudh. Hij benadrukt dat het beleid niet in lijn is met de brede steun voor de Palestijnse zaak onder de bevolking en schade toebrengt aan de positie van Saudi-Arabië in de Arabische wereld.
Saudi-Arabië blijft dus terughoudend in zijn reactie op het Israëlisch geweld in Gaza, waarbij de politieke belangen zwaarder lijken te wegen dan de publieke opinie en de steun voor de Palestijnen.