Escalatie dreigt in conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië
Gepubliceerd op 23/04/2025 20:00 in Buitenland
Azerbeidzjan en Armenië kondigden vorige maand een principeakkoord aan om een einde te maken aan hun langlopende conflict. Zes weken later nemen de schermutselingen toe en beschuldigen de landen elkaar van het voorbereiden op militaire escalatie.
Volgens Agha Bayramov, universitair docent Internationale Betrekkingen, was er de afgelopen jaren geleidelijk vooruitgang in de onderhandelingen, zoals over de grenzen tussen de landen. Armenië en Azerbeidzjan onderhandelden echter in hun eigen tempo, met verschillende prioriteiten.
Armenië wilde na de oorlog van 2020 eerst het vertrouwen van de bevolking winnen, terwijl Azerbeidzjan overal volledige overeenstemming wilde hebben voordat het akkoord werd gesloten. Het recent gesloten principeakkoord strandt nu op twee extra voorwaarden die Azerbeidzjan heeft gesteld, waaronder een Armeense grondwetswijziging.
De nervositeit stijgt in Armenië en Azerbeidzjan na beschuldigingen van beide kanten. Armenië heeft wapens ingekocht en defensiebanden met Europese landen versterkt, terwijl Azerbeidzjan eveneens de defensie-uitgaven verhoogt. Beide landen vrezen onzekerheid over mogelijke aanvallen.
Een van de voorwaarden die Azerbeidzjan stelt, is het ontmantelen van de OVSE Minskgroep, terwijl Armenië liever wacht tot na het vredesakkoord. Er is ruimte voor een doorbraak als concessies worden gedaan.
Armenië werkt aan het verbeteren van de relatie met Turkije, terwijl Azerbeidzjan minder haast lijkt te hebben bij een akkoord. Toch is het volgens deskundigen van belang dat er snel voortgang wordt geboekt in het vredesproces, met het oog op veranderende geopolitieke situaties.
De focus op gezamenlijke problemen, zoals de vervuiling van de Aras-rivier, kan helpen om het onderlinge vertrouwen te versterken. Het is van cruciaal belang dat de partijen snel tot een akkoord komen om een escalatie van het conflict te voorkomen en stabiliteit in de regio te waarborgen.