Duizenden demonstreren in Londen tegen uitspraak hooggerechtshof over definitie 'vrouw'

Gepubliceerd op 20/04/2025 01:00 in Buitenland

Duizenden mensen hebben in Londen gedemonstreerd tegen de uitspraak van het Britse hooggerechtshof van afgelopen woensdag dat de term 'vrouw' in een wet uit 2010 uitsluitend verwijst naar iemand die als vrouw is geboren. Transgender vrouwen worden met deze uitspraak uitgesloten van de wettelijke definitie van een vrouw.

Trans vrouwen die een certificaat hebben waarmee hun vrouw-zijn wordt erkend, zijn als gevolg van deze uitspraak volgens de Equality Act 2010 geen vrouwen meer. Volgens de Britse regering brengt de unanieme uitspraak van de vijf hoogste rechters duidelijkheid en vertrouwen voor zowel vrouwen als dienstverleners.

Transgender groeperingen, vakbonden en sympathisanten verzamelden zich bij het Britse parlement voor wat ze noemden een "noodprotest". Zwaaiend met vlaggen en spandoeken eisten ze vrijheid en rechten voor trans personen. Ze vrezen dat de uitspraak hun rechten ondermijnt, ook al stelt het hooggerechtshof dat trans personen beschermd blijven tegen discriminatie.

De demonstranten eisten van de regering dat er snel duidelijkheid komt over de invulling van de uitspraak. "De uitspraak verschaft geen duidelijkheid. Bedrijven en instanties weten op dit moment niet wat ze wel en niet mogen. De overheid moet ingrijpen en de gelijkheid in de wetgeving weer herstellen."

Actrice Nicola Coughlan uit de serie Bridgerton startte een inzamelingsactie om 100.000 pond op te halen voor rechten van trans personen naar aanleiding van de uitspraak. Vanmiddag was al ruim meer dan het streefbedrag opgehaald.

De rechtszaak was aangespannen door de conservatieve vrouwengroep Women for Scotland. In Schotland is in 2018 bij wet bepaald dat 50 procent van de bestuurders van overheidsinstellingen vrouw moet zijn. Trans vrouwen met een certificaat zouden daaronder moeten vallen. De conservatieve vrouwen verzetten zich daartegen.

In het Verenigd Koninkrijk wonen zo'n 116.000 mensen die zich als trans persoon definiƫren. Ongeveer 8500 van hen hebben een gendercertificaat.

Lees meer nieuws in buitenland