China houdt schepen met kritieke aardmetalen vast, wereldwijde impact verwacht
Gepubliceerd op 18/04/2025 12:00 in Buitenland
China heeft aangekondigd dat schepen met kritieke aardmetalen voorlopig niet de Chinese havens mogen verlaten, wat wereldwijde gevolgen kan hebben. Met 90 procent van de zeventien kritieke aardmetalen in handen, heeft China een dominante positie op de markt. De afhankelijkheid van deze metalen is nu nog groter door de exportcontrolemaatregelen.
De kritieke aardmetalen zijn essentieel voor consumentengoederen en zware industrieën. Europa wordt hierdoor gehinderd bij de vergroening en het opbouwen van een defensie-industrie. China heeft de export van zeven kritieke aardmetalen op de exportcontrolelijst gezet als vergelding tegen Amerikaanse importtarieven.
Experts waarschuwen voor mogelijke tekorten wereldwijd door de actie van China. Bedrijven moeten nu een vergunning aanvragen voor de export van deze metalen, wat een vertraging van 45 dagen met zich meebrengt.
In de industrie heerst onrust vanwege de exportblokkade. Magneten die de zeldzame aardmetalen bevatten, worden nu gecontroleerd. Deskundigen vrezen voor de gevolgen van de exportbeperking en de mogelijke chaos die kan ontstaan.
De Europese Unie heeft in 2023 al maatregelen genomen om de afhankelijkheid van kritieke grondstoffen te verminderen. Europa streeft ernaar in 2030 minstens 35 procent van de benodigde grondstoffen zelf te produceren. Het is echter onzeker of Europa deze industrie op tijd kan opbouwen om de gevolgen van de Chinese exportbeperking te kunnen opvangen.
China's dominante positie in de aardmetalenindustrie is het resultaat van decennialang strategisch beleid. Europa en Amerika hebben in de afgelopen decennia de verwerkingsindustrie verloren aan China. President Xi benadrukt regelmatig het economische en geopolitieke belang van de dominante positie van China in de kritieke aardmetalenhandel.