Minister Faber op bezoek in Ter Apel

Gepubliceerd op 10/07/2024 16:00 in Binnenland

Minister Faber van Asiel en Migratie heeft vandaag een bezoek gebracht aan Ter Apel. Het bezoek stond in het teken van kennismaking, waarbij Faber gesprekken voerde met de burgemeester, ondernemers en een bezoek bracht aan het aanmeldcentrum.

In Ter Apel bevindt zich het aanmeldcentrum waar mensen asiel kunnen aanvragen in Nederland. Dit centrum speelt een centrale rol in de opvangcrisis in Nederland en de druk op het Groningse dorp is al lange tijd hoog. Er mogen maximaal 2000 mensen in het aanmeldcentrum overnachten, maar de toestroom is vaak groter en andere opvangplekken worden niet gerealiseerd.

Ondernemers in Ter Apel klagen over overlast veroorzaakt door een kleine groep bewoners van het aanmeldcentrum. Vorig jaar hebben zij een gezamenlijke brandbrief gestuurd naar de politiek waarin zij spraken over diefstal, bedreigingen en intimiderend gedrag, met name door veiligelanders.

Tijdens het bezoek kon de minister kritische vragen verwachten over de druk op Ter Apel. Het vorige kabinet kwam met de spreidingswet om de druk te verlichten, maar het nieuwe kabinet wil deze wet intrekken. Dit besluit heeft tot ontevredenheid geleid bij de gemeenteraad van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Het COA waarschuwde voor het ontstaan van een "inhumane situatie".

Minister Faber heeft aangegeven de strengste minister voor asiel ooit te willen zijn en wil liever de instroom van asielzoekers beperken. Haar benoeming en uitspraken over 'omvolking' hebben veel kritiek opgeleverd, ook vanuit haar coalitiegenoot Yeşilgöz. Tijdens een kennismaking met de Tweede Kamer nam Faber uiteindelijk afstand van de term, maar uitte zij wel haar zorgen over demografische ontwikkelingen in het land.

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer waren ook inwoners van Ter Apel aanwezig om de ontwikkelingen te volgen.

Lees meer nieuws in binnenland