Oud-minister Guusje ter Horst stopt als bestuurlijk aanjager 'Doe onbeperkt mee' vanwege samenwerking met PVV

Gepubliceerd op 10/07/2024 15:00 in Binnenland

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst heeft besloten te stoppen als bestuurlijk aanjager van 'Doe onbeperkt mee'. Haar vertrek komt voort uit haar onwil om samen te werken met Vicky Maeijer van de PVV, die verantwoordelijk is voor Langdurige en Maatschappelijke Zorg.

Als bestuurlijk aanjager heeft Ter Horst zich anderhalf jaar ingezet voor een inclusieve samenleving voor mensen met een beperking. Op LinkedIn maakte ze bekend dat ze haar functie neerlegt vanwege haar onwil om samen te werken met een PVV-bewindspersoon.

Ter Horst benadrukt het belang van vertrouwen in de rol van bestuurlijk aanjager. Ze gaf aan dat samenwerken met iemand van een partij waarmee ze geen affiniteit heeft voor haar onmogelijk was.

De voormalige minister verwees naar de opmerkingen op de website van Maeijer, zoals de-islamisering, het tegenhouden van vluchtelingen en Nexit, als redenen voor haar besluit. Ze kon zich niet voorstellen hoe ze met iemand met dergelijke standpunten zou kunnen samenwerken zonder in conflict te raken.

Ter Horst kreeg begripvolle reacties op haar besluit om te stoppen. Sommigen drongen erop aan dat ze zou doorgaan om Maeijer te overtuigen, maar Ter Horst hield vast aan haar keuze.

Het is niet de eerste keer dat iemand weigert samen te werken met de PVV. Recentelijk is ook Rutger Groot Wassink, wethouder in Amsterdam, opgestapt als voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vanwege zijn onwil om met de PVV samen te werken. Hij beschouwt de partij als een bedreiging voor de democratische orde en de rechtsstaat.

Lees meer nieuws in binnenland