Bekeerde overledenen: noodzaak van wilsbeschikking voor islamitische begrafenis

Gepubliceerd op 10/07/2024 11:00 in Binnenland

Voor nabestaanden van islamitische bekeerlingen kan het lastig zijn om te weten hoe ze moeten omgaan met een overledene. Binnen de islam is crematie niet toegestaan, maar dit is niet altijd bekend bij niet-moslims. Organisaties zoals islamitisch uitvaartfonds Arrahma en stichting Najiba krijgen regelmatig vragen hierover.

Bekeerlingen laten vaak niet vastleggen dat ze begraven willen worden, wat problemen kan veroorzaken. Stichting Najiba start binnenkort met 'wilsbeschikkingsdagen' om bekeerlingen en hun familie te ondersteunen.

Het gebrek aan kennis over islamitische uitvaartvoorschriften en het niet opstellen van een wilsbeschikking leidt volgens Abdelhamid Kadi Ouahabi van Arrahma tot situaties waarin de wensen van de overledene niet worden gerespecteerd. Hij benadrukt het belang van een wilsbeschikking en raadt aan om deze te laten legaliseren bij een notaris.

Ook imam Bunyamin Yildiz adviseert het opstellen van een testament, wat voorgeschreven is in de islam. Hij benadrukt het belang van een certificaat na bekering, wat bij overlijden kan helpen bij het regelen van een islamitische begrafenis.

Een recent voorbeeld toonde aan hoe belangrijk het is om de wensen van de overledene te respecteren. De familie van een 22-jarige bekeerling wilde haar crematie, maar na tussenkomst van een moskee werd besloten om haar toch te begraven.

Stichting Najiba benadrukt dat het voorkomen van gedwongen crematies een collectieve plicht is binnen de islamitische gemeenschap. Zij starten in september met wilsbeschikkingsdagen om mensen te informeren en te helpen bij het opstellen van een testament.

Mourad Baddaou van Najiba geeft aan dat er veel vragen zijn over bekeerde overledenen wiens familie wil cremeren. Het is daarom essentieel dat moskee├źn en organisaties aandacht besteden aan het belang van een wilsbeschikking. Het is misschien niet aangenaam om aan de dood te denken, maar het is noodzakelijk om de wensen van de overledene te respecteren.

Lees meer nieuws in binnenland