Nederlanders krijgen meer suiker binnen dan gedacht
Gepubliceerd op 07/06/2024 13:00 in Binnenland
Uit onderzoek van het Diabetes Fonds blijkt dat Nederlanders gemiddeld twee keer zoveel suiker binnenkrijgen dan ze zelf denken. Mensen schatten hun inname op 7,4 klontjes suiker, maar in werkelijkheid consumeren ze ruim 14 klontjes per dag. Op jaarbasis betekent dit een onderschatting van tien kilo suiker per persoon.
Het merendeel van de dagelijkse suikerinname komt niet van voor de hand liggende zoete producten zoals koek, snoep en frisdrank, maar van smaakmakers zoals kant-en-klare pakjes met sauzen of zakjes kruidenmixen.
Het onderzoek wijst uit dat driekwart van de Nederlanders minstens een keer per week kookt met deze pakjes en zakjes, terwijl het gebruik van verse kruiden vaak een gezonder alternatief is.
Volgens het Diabetes Fonds kijken veel mensen die koken met pakjes en zakjes nooit naar de ingrediƫntenlijst. Hierop is te zien hoeveel suiker aan producten is toegevoegd, hoewel dit soms lastig kan zijn omdat suiker vaak onder "schuilnamen" op de lijst staat vermeld.
Om suiker te herkennen is het belangrijk om te letten op woorden die eindigen op -ose, zoals dextrose, of op stroop en siroop, legt de organisatie uit. Door te koken met verse en onbewerkte producten kunnen gerechten even lekker zijn, terwijl er geen toegevoegde suikers, zouten of conserveermiddelen in zitten.
Mensen die te veel suiker consumeren lopen een groter risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Bij deze vorm van diabetes reageert het lichaam niet goed op insuline, wat resulteert in te hoge bloedsuikerwaardes. Onbehandelde diabetes type 2 kan leiden tot hart- en vaatziekten, nierschade en oogproblemen.
Het Diabetes Fonds schat dat er op dit moment in Nederland 1,1 miljoen mensen zijn met diabetes type 2, terwijl nog eens 1,4 miljoen een hoog risico lopen om deze ziekte te ontwikkelen.