Lage opkomst bij Nationale Herdenking op de Dam

Gepubliceerd op 05/05/2024 03:00 in Binnenland

Bij de Nationale Herdenking op de Dam waren dit jaar zo'n 4400 mensen aanwezig, wat een kwart minder is dan normaal. Ondanks zorgen vooraf over mogelijke verstoringen, was het om 20.00 uur twee minuten stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogen.

Burgemeester Halsema benadrukte in haar toespraak het belang van het beschermen van de vrede en het opstaan tegen antisemitisme en discriminatie. Haar woorden leken te verwijzen naar de recente toename van geweld en bedreigingen gericht tegen Joden.

Vanwege deze spanningen waren er dit jaar minder bezoekers welkom op de Dam en moesten bezoekers zich vooraf online aanmelden. Er waren 10.000 aanmeldingen, maar uiteindelijk waren er minder mensen aanwezig door het druilerige weer.

Er waren geruchten dat er QR-codes voor de herdenking werden doorverkocht, maar volgens het Comité 4 en 5 mei was hier geen sprake van. Ook werd er tijdens de herdenking één persoon gearresteerd die probeerde een spandoek te tonen.

Voorafgaand aan de herdenking hadden meer dan tweehonderd moskeeën opgeroepen de situatie in Gaza te benoemen in de toespraak. Burgemeester Halsema koos er echter voor om hier geen aandacht aan te besteden vanwege haar verbindende rol als burgemeester.

In Amsterdam werd eerder op de dag een man gearresteerd die opruiende berichten had geplaatst op sociale media. Deze man, naar verluidt de rapper Appa, had opgeroepen de herdenking te verstoren om aandacht te vragen voor het leed van de Palestijnen in Gaza.

Lees meer nieuws in binnenland