Rustige Nationale Herdenking op de Dam ondanks extra beveiliging

Gepubliceerd op 05/05/2024 01:00 in Binnenland

De Nationale Herdenking op de Dam verliep dit jaar rustig, ondanks de gespannen dagen in de aanloop naar het evenement. De extra beveiligingsmaatregelen gaven de avond voor sommige bezoekers een extra lading, maar veel mensen gaven aan niet getwijfeld te hebben over hun komst. Een enkeling twijfelde alleen vanwege het slechte weer.

Normaal gesproken komen tienduizenden bezoekers van alle kanten naar de Dam wandelen in de uren voor de herdenking. Dit jaar schuifelden echter enkele duizenden mensen via streng beveiligde ingangen het plein op. Bij de ingang werd de jas opengeritst, de tas gecontroleerd en iedereen gefouilleerd.

Bezoekers zoals Michiel en zijn familie uit Noord-Limburg, en Amsterdamse buren Ed en Bruno, lieten zich niet afschrikken door de extra veiligheidsmaatregelen en de spanning van de afgelopen week. Ze vonden het juist extra belangrijk om aanwezig te zijn bij de herdenking. Ook vriendinnen Gerlinde en Lara, die de herdenking als traditie zien, waren vastbesloten om te komen.

Hoewel er slechts ongeveer 4400 mensen aanwezig waren bij de plechtigheid, terwijl er 10.000 kaarten waren gereserveerd, merkte men tijdens de herdenking niet direct op dat de opkomst lager was dan verwacht. Een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vermoedt dat het slechte weer een rol heeft gespeeld in de lagere opkomst.

Tijdens het moment van twee minuten stilte op de Dam, waarbij het weer begon te druppelen, heerste er een serene stilte. Bezoekers zoals Ed en Bruno voelden geen spanning, maar wel de kou. Ook de 33-jarige Milo uit Arnhem, die aan zijn overleden opa dacht tijdens de herdenking, voelde zich geroepen om aanwezig te zijn en zijn opa te eren.

Al met al verliep de Nationale Herdenking op de Dam rustig en waardig, ondanks de extra beveiligingsmaatregelen en het slechte weer dat mogelijk een rol heeft gespeeld in de lagere opkomst.

Lees meer nieuws in binnenland