Rechtbank verbiedt staking buschauffeurs in Twente

Gepubliceerd op 04/05/2024 00:00 in Binnenland

Buschauffeurs in de regio Twente mogen maandag niet staken. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland besloten in een kort geding dat vervoersbedrijf Arriva had aangespannen tegen vakbond FNV. Hoe de rechter tot deze uitspraak is gekomen, is nog niet duidelijk. Het vonnis wordt pas volgende week uitgewerkt en aan beide partijen verstrekt.

De werknemers van streekvervoerder Arriva in Twente zijn ontevreden over de hoge werkdruk. Ondanks eerdere gesprekken over veranderingen in rij- en rusttijden, heeft dit nog geen concrete resultaten opgeleverd. FNV riep daarom de buschauffeurs op om maandag voor 24 uur het werk neer te leggen.

In februari dreigde de vakbond al met stakingen, maar Arriva beloofde destijds de roosters van de chauffeurs aan te passen. Volgens FNV is hier na twee maanden nog steeds geen volledige uitvoering aan gegeven.

De onvrede onder de chauffeurs ontstond nadat Arriva het busvervoer overnam van Keolis. De oude werkafspraken over rij- en rusttijden werden niet volledig overgenomen door Arriva, wat resulteerde in een schrapping van rusttijden die buiten de cao vielen. Dit heeft volgens FNV geleid tot een aanzienlijke toename van het ziekteverzuim naar ongeveer 30 procent.

FNV laat weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak van de rechtbank. De vakbond zal nu met de buschauffeurs in gesprek gaan over mogelijke alternatieve maatregelen in plaats van staken.

Arriva reageert verheugd op de uitspraak en geeft aan blij te zijn dat de reizigers niet getroffen worden door een staking. De vervoerder is van plan om vooruit te kijken en te streven naar een passend dienstenpakket voor na de zomervakantie. Hopelijk zal met deze uitspraak rust op de werkvloer terugkeren.

Lees meer nieuws in binnenland