Wereldwijd aantal mazelengevallen bijna verdubbeld in 2023

Gepubliceerd op 28/04/2024 19:00 in Binnenland

Het aantal gevallen van mazelen is afgelopen jaar wereldwijd bijna verdubbeld, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In 2023 werden bijna 322.000 gevallen van de besmettelijke ziekte geteld, tegenover ruim 171.000 in het voorgaande jaar.

De WHO waarschuwt dat het aantal gevallen dit jaar waarschijnlijk nog hoger zal worden. Bijna de helft van de gevallen wordt geregistreerd in Europa en aangrenzende landen als Kirgiziƫ en Azerbeidzjan.

De organisatie maakt zich vooral zorgen over het groeiende aantal landen dat te maken had met een "grote of ontwrichtende uitbraak" van mazelen. Dit aantal steeg van 17 landen in 2022 naar 51 landen in 2023. Een land wordt beschouwd als onderdeel van een grote uitbraak als er gedurende een jaar minstens twintig gevallen van mazelen worden gerapporteerd per miljoen inwoners.

Als voornaamste verklaring voor deze stijging wijst de WHO naar covid-19. In 2019 waren er al veel gevallen van mazelen, voornamelijk in Afrika. Door de coronapandemie nam de verspreiding van mazelen wereldwijd af, maar tegelijkertijd werden ook minder kinderen ingeƫnt tegen de ziekte. Nu de covid-maatregelen bijna overal zijn opgeheven, kan de ziekte zich wereldwijd weer gemakkelijk verspreiden.

Nederland loopt ook gevaar door de wereldwijde toename van mazelengevallen. Een vaccinatiegraad van minstens 95 procent is nodig om de ziekte onder controle te houden, maar deze ligt momenteel onder de 90 procent.

Het RIVM heeft deze week aangekondigd dat er een nieuw Outbreak Management Team (OMT) is samengesteld om de ziekte te monitoren. Tot nu toe zijn er dit jaar 64 gevallen van mazelen gemeld bij het RIVM.

Lees meer nieuws in binnenland