Nederlandse route naar klimaatneutraliteit in 2050

Gepubliceerd op 24/04/2024 05:00 in Binnenland

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft ruim dertig routes doorgerekend om Nederland tegen 2050 volledig klimaatneutraal te maken. Volgens het PBL is het haalbaar om dit doel te bereiken, maar alleen als controversiƫle maatregelen niet worden uitgesloten of uitgesteld.

Directeur Marko Hekkert benadrukt dat er nog maar 25 jaar over zijn om deze enorme opgave te realiseren. Elke vertraging kan de kosten verhogen of het doel zelfs onmogelijk maken. Het is daarom cruciaal om nu door te zetten, aangezien de urgentie de afgelopen jaren al duidelijk is geworden.

Het PBL heeft onderzocht welke scenario's het meest kosteneffectief zijn, met minimale veranderingen in productie en consumptie. Volgens hoofdauteur Bart Strengers is het niet alleen haalbaar, maar ook betaalbaar. Er zullen echter wel grote investeringen en een eerlijke verdeling nodig zijn.

In 2050 zal er drie tot vijf keer meer elektriciteit moeten worden geproduceerd in Nederland, afkomstig van wind, zon en mogelijk kernenergie. Waterstof zal een belangrijke rol spelen om pieken in vraag en aanbod op te vangen. Voor sectoren zoals de scheepvaart en luchtvaart zijn alternatieve brandstoffen zoals biokerosine en synthetische kerosine nodig.

Daarnaast zal de veestapel moeten krimpen en zal CO2-uitstoot in de landbouw moeten worden gecompenseerd met negatieve emissies. Het PBL benadrukt dat biomassa alleen moet worden gebruikt voor hoogwaardige toepassingen en niet als 'aflaat' voor het gebruik van fossiele brandstoffen.

Bevolkingsgroei en duurzame stadsontwikkeling zijn ook belangrijke aspecten in de route naar klimaatneutraliteit. Het verminderen van energieverspilling, het stimuleren van duurzame leefstijlen en het opschalen van verduurzaming zijn cruciaal om het doel te bereiken.

Al met al is het volgens het PBL essentieel om alle verduurzamingsinspanningen op te schalen en geen maatregelen uit te sluiten om Nederland in 2050 volledig klimaatneutraal te maken.

Lees meer nieuws in binnenland