Boerenorganisaties presenteren eigen plan voor mestproblematiek

Gepubliceerd op 24/04/2024 03:00 in Binnenland

Vier boerenorganisaties, waaronder LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie, hebben een nieuw voorstel gedaan om de mestproblematiek in Nederland aan te pakken. In dit plan pleiten zij onder andere voor het vrijwillig inkrimpen van veestapels door melkveehouders in ruil voor een jaarlijkse vergoeding.

Daarnaast stellen de boeren voor om het eiwitgehalte in koeienvoer te verlagen en extra afroming van fosfaatrechten buiten familieverband voor te stellen. Het voorstel komt net voor een Kamerdebat over de mestproblemen.

De problemen zijn ontstaan door het einde van de Nederlandse uitzonderingspositie in het Europese mestbeleid, waardoor boeren minder mest mogen uitrijden en er een acuut mestverwerkingsprobleem is ontstaan. Minister van Landbouw Adema presenteerde eerder deze maand zijn mestplannen, maar er lijkt geen meerderheid in de Kamer voor te zijn.

De boerenorganisaties hopen met hun 'crisisplan' de impasse te doorbreken en roepen de Kamer op om hun voorstel over te nemen. Als het plan wordt aangenomen, willen ze proberen tijdelijk soepelere mestregels in Brussel af te dwingen.

Niet alle boeren staan echter volledig achter het plan. Actiegroep Farmers Defence Force heeft kritiek geuit op de belangenbehartiging van de boeren. Donderdag wordt er in de Kamer gedebatteerd over de mestproblemen.

Lees meer nieuws in binnenland