AD mag artikel publiceren op basis van opnames Peter R. de Vries

Gepubliceerd op 29/02/2024 17:00 in Binnenland

Het AD mag toch een artikel publiceren op basis van de opnames die in handen zijn gekomen van Peter R. de Vries. In eerste instantie was het artikel volledig verboden door de rechter, maar in hoger beroep is besloten dat het schrappen van één naam voldoende is.

Het artikel, gebaseerd op opnames die hoogstwaarschijnlijk zijn gemaakt door De Vries, onthulde hoe talkshowpresentator Khalid Kasem tijdens zijn werk als advocaat werd beschuldigd van omkoping van een ambtenaar. Na publicatie van dit artikel verdween Kasem van de televisie.

Hoewel de krant toegaf dat de opnames mogelijk illegaal verkregen waren, vond de hoofdredactie het maatschappelijk belang van publicatie belangrijker. De bron van de opnames, die zichzelf De Drie Musketiers noemde, had mogelijk niet op legale wijze toegang tot de beelden gekregen.

Toen de krant van plan was om een tweede artikel te publiceren op basis van hetzelfde materiaal, stapte Royce de Vries, zoon van Peter, naar de rechter. Hij vreesde voor zijn leven bij publicatie van dit tweede artikel. De rechter legde het AD een publicatieverbod op en verbood ook alle betrokken partijen om over de zaak te praten, om verdere details te voorkomen.

Het AD sprak van een inperking van de persvrijheid en ging in hoger beroep. Het gerechtshof Amsterdam oordeelde dat slechts één aspect van het artikel ernstige gevolgen kan hebben voor Royce de Vries. Dit moet de krant schrappen voor publicatie. Het hof benadrukte dat er onvoldoende concrete vrees is dat betrokkenen extra risico lopen door de voorgenomen publicatie.

Er is nog geen duidelijkheid over wanneer het AD het artikel zal publiceren.

Lees meer nieuws in binnenland