Schiphol test digitaal reisdocument om rijen te verkorten

Gepubliceerd op 29/02/2024 11:00 in Binnenland

Schiphol voert een proef uit met een digitaal reisdocument waarmee de marechaussee paspoorten kan controleren, met als doel de lange rijen voor intercontinentale reizen te verkorten.

De proef, genaamd Digital Travel Credential (DTC), wordt uitgevoerd door Nederland in samenwerking met Canada op verzoek van de Europese Commissie. Alleen reizigers die met KLM vanuit Canada naar Nederland vliegen, kunnen deelnemen aan de proef.

Reizigers ontvangen een uitnodiging per e-mail op het adres waarmee ze hun KLM-vlucht hebben geboekt. Via een speciaal ontwikkelde app kunnen zij een gezichtsfoto uploaden, paspoortinformatie invoeren en vragen beantwoorden. Op deze manier kan de grenscontrole al voor aankomst worden uitgevoerd.

Bij aankomst op het vliegveld kunnen de reizigers hun paspoort scannen bij een grenspoort. Als de controles succesvol verlopen en er een match is tussen de DTC en het aangeboden paspoort, kunnen de reizigers doorlopen. Het paspoort blijft dus nog steeds vereist voor reizen.

Het experiment is al enkele weken aan de gang en Elwin Van der Molen van de marechaussee meldt dat er af en toe problemen zijn geweest met het systeem, maar dat hier van wordt geleerd. Indien de voorafgaande controle niet goed verloopt, moeten reizigers nog steeds contact opnemen met de marechaussee.

Reizigers dienen vooraf vragen te beantwoorden over hun reisdoel, financiƫle middelen voor verblijf in Nederland en verblijf en terugvlucht. Als er onduidelijkheden zijn in het verhaal van de reiziger of als zij geen verblijfplaats hebben, moeten zij alsnog langs de balie.

De proef loopt tot eind maart en het zal naar verwachting nog enkele jaren duren voordat de DTC volledig kan worden ingevoerd. Van der Molen hoopt dat het allemaal succesvol verloopt, omdat dit de toekomst is waar we naartoe moeten. "De rijen zullen echt veel sneller gaan."

Lees meer nieuws in binnenland