Minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel na rechterlijke deadline

Gepubliceerd op 29/02/2024 00:00 in Binnenland

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) meldt dat er de afgelopen vijf dagen minder dan 2000 asielzoekers verbleven in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit komt doordat ze zich aan de bestuursovereenkomst met de gemeente Westerwolde moesten houden, waarin was bepaald dat er maximaal 2000 asielzoekers in het centrum mogen verblijven.

De rechter had bepaald dat het COA een dwangsom van 15.000 euro per dag moest betalen voor elke dag dat de bezetting boven het maximum van 2000 zou uitkomen. De eerste nacht waren er 2032 mensen en ook de dag erna nog 58 te veel.

Het COA heeft aangegeven er alles aan te doen om de bestuursovereenkomst na te leven en dwangsommen te voorkomen. De afgelopen vijf nachten is het gelukt om de bezetting onder de 2000 te houden, met tussen de 1942 en 1988 mensen in het centrum.

Asielzoekers zijn naar diverse locaties in het land overgebracht, afhankelijk van beschikbare ruimte en individuele omstandigheden. Na een overplaatsing naar Biddinghuizen kwam het aantal bezette plekken in Ter Apel onder de 2000. Er komen dagelijks plekken vrij op verschillende COA-locaties, waardoor mensen vanuit Ter Apel elders in het land kunnen worden opgevangen.

Gemeentebelangen Westerwolde maakt zich zorgen over de toekomstige druk op de opvang, gezien het tekort aan opvangplekken. Hoewel demissionair staatssecretaris Van der Burg provincies heeft gevraagd om 5500 extra noodopvangplekken te regelen, heeft dit nog niet tot concrete resultaten geleid.

Er is nog onduidelijkheid over eventuele betalingen vanuit de gemeente Westerwolde vanwege het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Het COA benadrukt dat de situatie in de asielopvang kwetsbaar en onzeker blijft, met een voortdurend tekort aan opvangplekken.

Lees meer nieuws in binnenland