OM vervolgt medewerkers vrouwengevangenis Nieuwersluis voor aanranding en verkrachting

Gepubliceerd op 28/02/2024 23:00 in Binnenland

Drie mannelijke medewerkers van de vrouwengevangenis Nieuwersluis worden door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd voor het aanranden van vrouwelijke gedetineerden, waarvan één ook verdacht wordt van verkrachting. Dit bevestigde een woordvoerder van het OM Midden-Nederland naar aanleiding van een bericht van De Telegraaf.

De Penitentiaire Inrichting Nieuwersluis, gelegen in de provincie Utrecht, huisvest enkel vrouwelijke gedetineerden. Uit een verontrustend rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid in mei vorig jaar bleek dat deze gedetineerde vrouwen slachtoffer waren van grensoverschrijdend gedrag, waaronder orale bevrediging en tongzoenen.

Het OM heeft besloten om de drie mannen te vervolgen voor zedenfeiten naar aanleiding van aangiften en onderzoek. De vier slachtoffers, volgens het OM, waren vier vrouwen die tussen februari en juni 2022 vastzaten in de gevangenis.

Hoewel er nog drie andere aangiften waren gedaan, hebben deze niet geleid tot vervolging. De woordvoerder verklaarde: "Twee aangiften zijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs en een derde heeft niet tot onderzoek geleid, omdat de aangifte niet leidde tot de verdenking van een strafbaar feit."

Morgen zal er een advies verschijnen over de aanpak van grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen, opgesteld door Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Lees meer nieuws in binnenland