Burgemeester Van Zanen deelt details over Eritrese rellen in Den Haag

Gepubliceerd op 28/02/2024 03:00 in Binnenland

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft in een brief aan de gemeenteraad meer informatie gegeven over de aanloop en nasleep van de rellen tussen twee groepen Eritreeërs anderhalve week geleden. Hij heeft in totaal 223 vragen beantwoord van de raad, waarin hij zo gedetailleerd mogelijk heeft gereageerd.

Op 14 februari informeerde de Federatie van Eritrese Gemeenschappen in Nederland de gemeente per mail dat er signalen waren van mogelijke verstoringen rondom een bijeenkomst. Op zaterdag 17 februari braken er rellen uit bij een zalencentrum in Den Haag, waarbij een rivaliserende groep Eritreeërs probeerde binnen te komen. De ME was aanwezig en er werden politieauto's en een touringcar in brand gestoken.

De Haagse gemeenteraad zal morgen debatteren over de rellen en donderdag zullen veertien verdachten voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen. Het OM in Den Haag heeft al aangekondigd dat het voorarrest van een 48-jarige man uit Utrecht, verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing, met veertien dagen is verlengd.

Van Zanen heeft aangegeven dat er voorafgaand aan de bijeenkomst wel contact was met enkele Eritrese organisaties, maar niet met de Eritrese gemeenschap zelf. Er waren signalen van dreiging vanuit de Brigade Nhamedu, een groep tegenstanders van het Eritrese regime. Er zijn veiligheidsmaatregelen genomen door zowel de organisatie als het zalencentrum Opera.

De politie heeft vooraf een analyse gemaakt en passende maatregelen getroffen op basis van de informatie die zij hadden. Achteraf gezien was er behoefte aan een andere politie-inzet bij de rellen. Bij het bepalen van het maatregelenpakket is gekeken naar eerdere ervaringen met soortgelijke bijeenkomsten en naar afgelastingen in andere gemeenten.

De bijeenkomst is niet verboden omdat er vooraf geen reden toe was. Het contact met de Brigade Nhamedu en het zalencentrum zelf heeft niet plaatsgevonden omdat de politie inschatte dat de risico's beheersbaar waren.

Lees meer nieuws in binnenland