Nutri-Score wordt officieel voedingskeuzelogo van de overheid, maar discussies over nut blijven

Gepubliceerd op 02/01/2024 04:00 in Binnenland

Het voedingskeuzelogo Nutri-Score zal dit jaar steeds meer te zien zijn in supermarkten. Na een proefperiode van bijna drie jaar, waarin het label kritiek kreeg, is de Nutri-Score vanaf vandaag het officiële voedingskeuzelogo van de overheid. Hoewel het label verbeterd is, blijven er discussies over het nut ervan.

Een internationaal comité van wetenschappers heeft het algoritme voor het berekenen van de score verbeterd. Het oude label werd bekritiseerd omdat het vooral keek naar afzonderlijke ingrediënten in plaats van het gehele product. Met het vernieuwde label krijgen diepvriespizza's nu geen score A meer. De invoering van de nieuwe Nutri-Score zal dit jaar in fases plaatsvinden.

Fabrikanten kunnen echter nog steeds producten aanpassen om een betere score te krijgen, zonder dat het product daadwerkelijk gezonder wordt. Volgens voedingswetenschapper IJsbrand Velzeboer kan dit leiden tot een "wapenwedloop" in de voedselmiddelenindustrie. Hij vreest dat fabrikanten bijvoorbeeld water aan producten kunnen toevoegen om de score te verbeteren. Velzeboer merkt op dat energie een negatieve factor is in de scoreberekening, wat betekent dat producten met minder voedingswaarde toch een betere score kunnen krijgen.

Ook voedingsdeskundige Michelle van Roost is kritisch. Zij vindt het beter als het alleen mogelijk zou zijn om een betere score te krijgen door ingrediënten weg te laten, in plaats van ingrediënten toe te voegen. Van Roost wijst erop dat sommige producten met een goede Nutri-Score nog steeds ongezond zijn, zoals chocolade ontbijtflakes met veel suiker. Ze benadrukt dat het verminderen van ongezonde componenten zoals suiker en zout positief kan zijn voor de gezondheid.

Een aantal chipsmerken heeft al aanpassingen gedaan om een betere Nutri-Score te krijgen. Zo heeft Lay's 25 procent minder zout toegevoegd aan hun chips, waardoor de score van Doritos van een gele C naar een lichtgroene B ging. Deze aanpassingen hebben echter ook kritiek gekregen, omdat consumenten vinden dat de chips minder lekker zijn geworden.

Van Roost merkt op dat de Nutri-Score nog niet volledig overeenkomt met de Schijf van Vijf, de richtlijn van het Voedingscentrum. Er zijn producten in de Schijf van Vijf met een gele of oranje score op de Nutri-Score, terwijl het Voedingscentrum ze als gezonde keuzes beschouwt. Zij pleit voor meer categorieën bij de Nutri-Score, zodat verschillende producten beter kunnen worden beoordeeld op basis van hun specifieke voedingswaarde.

Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid benadrukt dat de Nutri-Score een aanvulling is op bestaande voedingsrichtlijnen, zoals de Schijf van Vijf. Het label is vooral handig voor producten buiten de schijf. Consumenten moeten ook rekening houden met het gebruik van een product, bijvoorbeeld dat olijfolie slechte verzadigde vetten bevat, maar in kleine hoeveelheden geconsumeerd wordt.

Het is moeilijk om een gezond voedingspatroon samen te vatten in een label, aldus Van Roost. Hoewel het label kan helpen, is voeding veel meer dan alleen nutriënten. Een groene score op de Nutri-Score betekent niet automatisch dat een product gezond is. Het is belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon te hebben en niet alleen te vertrouwen op de kleur van de score.

Lees meer nieuws in binnenland