Luchtkwaliteit in keukens slechter bij koken op gas dan op elektriciteit, blijkt uit Europees onderzoek

Gepubliceerd op 08/11/2023 18:00 in Binnenland

In keukens waar met gas wordt gekookt is de luchtkwaliteit een stuk minder dan waar elektrisch wordt gekookt, zo blijkt uit een Europees onderzoek uitgevoerd door TNO. Het onderzoek heeft gemeten hoeveel stikstofdioxide (NO2), koolmonoxide (CO) en fijnstof (PM2,5) vrijkomt bij het koken op gas in vergelijking met elektrisch koken.

Voor dit onderzoek hebben 250 deelnemers in zeven verschillende landen minimaal drie van de zeven dagen thuis gekookt. Ongeveer 80 procent van de deelnemers koos voor gas en 20 procent koos voor elektrisch koken. Uit de resultaten bleek dat er een "significant hogere concentratie" stikstofdioxide werd gevonden in de keukens van huishoudens die gekozen hadden voor gas, in vergelijking met de keukens waar elektrisch werd gekookt.

Opvallend is dat een kwart van de Nederlandse huishoudens die op gas kookten per uur de aanbevolen NO2-richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overschreed. Bij huishoudens die elektrisch kookten, werden geen overschrijdingen waargenomen. Piet Jacobs, onderzoeker van TNO, merkt op: "De waarden kwamen zelfs tot boven het bereik van ons meetapparatuur."

Naast de bevindingen over de luchtkwaliteit, wijst het onderzoek ook uit dat koken op gas het risico op astma bij kinderen met 20 procent verhoogt. Mensen die al astma hebben, kunnen vaker klachten krijgen aan de luchtwegen.

Hoewel er bij zowel elektrisch koken als koken op gas aanzienlijk hoge niveaus van fijnstof werden gemeten, werd vastgesteld dat dit mede afhangt van het gerecht dat wordt bereid, bijvoorbeeld het bakken van vlees. Dit heeft een negatief effect op de luchtkwaliteit.

TNO adviseert mensen die koken, onafhankelijk van de kookmethode, om de afzuigkap tijdens het koken te gebruiken, zelfs bij het koken van een eitje. Jacobs benadrukt het belang van het direct afvoeren van de vrijkomende stikstofdioxide en ultrafijnstof, vooral in open keukens waar deze stoffen zich kunnen verspreiden naar de woonkamer.

Hoewel eerder al bekend was dat koken op gas schadelijker is voor de gezondheid, is dit het eerste praktijkonderzoek dat in deze context is uitgevoerd. Hiervoor werd bij deelnemers een kastje met sensoren geplaatst om de luchtkwaliteit te meten.

Bij dit onderzoek werd rekening gehouden met externe factoren die de meetwaarden kunnen beïnvloeden. Zo werd er niet binnen gerookt en werden woningen niet in de buurt van drukke hoofdwegen of industriële complexen geplaatst om de luchtkwaliteit niet negatief te beïnvloeden.

Lees meer nieuws in binnenland