Adviesbureau Berenschot doet aanbevelingen voor veiligheid in Nederlandse voetbalstadions

Gepubliceerd op 30/09/2023 15:00 in Binnenland

Adviesbureau Berenschot heeft in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid een rapport opgesteld met aanbevelingen om de veiligheid in Nederlandse voetbalstadions te vergroten. Het rapport komt op een actueel moment, nadat er rellen plaatsvonden bij de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord afgelopen zondag. In het rapport vergelijkt Berenschot de aanpak van voetbalvandalisme in Nederland met die in Engeland en Duitsland. Volgens het adviesbureau zijn er veel mogelijkheden om voetbalvandalisme te bestrijden, maar worden deze maatregelen niet toegepast vanwege gebrek aan bekendheid of terughoudendheid bij de autoriteiten.

Een van de belangrijkste aanbevelingen van Berenschot is om supporters bewust te maken van het feit dat camera's in stadions ervoor zorgen dat ze niet anoniem over de schreef kunnen gaan. De onderzoekers geloven dat met campagnes en het duidelijk maken van de consequenties, in combinatie met tickets op naam, vaste zitplaatsen en goed opgeleide stewards, de kans op het oppakken van overtreders vergroot kan worden. Dit heeft volgens het rapport een directe invloed op het gedrag van supporters.

Verscherpt cameratoezicht kan volgens de onderzoekers ook effectief zijn bij het bestrijden van voetbalvandalisme. Bijna alle clubs in het betaald voetbal beschikken over goede camera's die de supportersvakken in stadions in de gaten houden. Daarnaast heeft de KNVB een taskforce die clubs kan assisteren bij het identificeren van overtreders. In sommige gevallen worden de dossiers van deze overtreders overhandigd aan de politie of justitie.

Het toewijzen van vaste zitplaatsen op naam kan ook helpen bij het bestrijden van ongewenst supportersgedrag, stelt Berenschot. Als de veiligheidsmedewerkers in het stadion weten wie waar zit, kunnen zij sneller ingrijpen bij misdragingen. Momenteel zijn er nog veel vakken waar supporters zelf mogen bepalen waar ze gaan zitten, vooral op staantribunes is het lastig om het overzicht te behouden.

Hoewel identificatie aan de ingang van het stadion kan helpen, zien de onderzoekers hier minder in. Dit komt doordat het controleproces veel tijd in beslag neemt en omdat 80 procent van de overtreders 'first offenders' zijn. In deze gevallen heeft identificatie weinig nut.

Berenschot concludeert dat een alcoholverbod zinvol kan zijn. In Engeland is het niet toegestaan om alcohol te drinken op de tribunes, maar wel op de omlopen van het stadion en bij de pubs buiten het stadion. Tijdens risicowedstrijden kan er een alcoholverbod worden afgekondigd in lokale pubs en tijdens busritten naar de wedstrijden. In en rondom het stadion wordt streng opgetreden tegen dronkenschap en het is verboden om drankjes mee te nemen naar de tribune en op het veld te gooien. In Engeland zijn echter wel honderden keren andere voorwerpen, zoals aanstekers, op het veld gegooid.

Het Supporterscollectief Nederland, een samenwerkingsverband van supportersverenigingen, ondersteunt maatregelen die gericht zijn op het opsporen van individuele daders, zoals beter cameratoezicht en goed opgeleide stewards. Echter, zij verzetten zich tegen maatregelen die hele groepen verantwoordelijk stellen voor het gedrag van enkelen. Ook maatregelen die de sfeer rond wedstrijden beïnvloeden, zoals het afschaffen van staanvakken of een alcoholverbod, vinden zij niet wenselijk.

De KNVB gelooft niet dat de oplossing voor veiligheid in voetbalstadions ligt in één maatregel. De voetbalbond benadrukt het belang van een gezamenlijke aanpak van alle betrokken partijen, zoals de KNVB, leagues, clubs,

Lees meer nieuws in binnenland