Jonge horecamedewerkers ervaren grensoverschrijdend gedrag van gasten, collega's en leidinggevenden

Gepubliceerd op 27/09/2023 20:00 in Binnenland

Uit een enquête onder ongeveer 1200 jonge horecamedewerkers van 18 jaar of jonger blijkt dat zij regelmatig te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag in hun werk. NOS Stories interviewde verschillende medewerkers, waaruit naar voren kwam dat met name seksueel getinte opmerkingen en ongewenst lichamelijk contact veelvoorkomende vormen van grensoverschrijdend gedrag zijn.

Veelal zijn het de gasten die zich schuldig maken aan dit gedrag, zo blijkt uit de antwoorden. Een 18-jarige kroegmedewerkster vertelt dat gasten vaak opmerkingen maken zoals "jou" of "je telefoonnummer" wanneer zij achter de bar staat. Daarnaast heeft zij ook ervaring met ongewenste aanrakingen, zoals het slaan op haar kont of het knijpen in haar bil. Gasten maken zelfs foto's van haar terwijl zij bukt en plaatsen deze online met beledigende opmerkingen.

De medewerkster probeert mensen wel aan te spreken op dit gedrag, maar merkt dat er vaak geen gehoor aan wordt gegeven en dat er zelfs om wordt gelachen. Haar baas grijpt ook niet in, zelfs niet bij extreme gevallen. Hierdoor voelt zij zich machteloos en meldt zij het grensoverschrijdende gedrag steeds minder.

Jacqueline Twerda, bestuurder bij CNV Vakmensen, bevestigt dat dit probleem in de horeca een vaak voorkomend fenomeen is. De informele sfeer die in veel horecagelegenheden heerst, zorgt er vaak voor dat grenzen niet worden gerespecteerd. Het is volgens haar moeilijk voor jonge medewerkers om dit gedrag aan te kaarten, omdat er van hen wordt verwacht dat zij dit zelf oplossen. Bovendien hebben veel jongeren in de horeca hun eerste baantje en weten zij niet altijd wat wel en niet acceptabel is.

Een ander schrijnend voorbeeld is een 16-jarige jongen die in een café-restaurant werkt. Zijn baas, een vrouw van in de veertig, heeft meerdere keren ongewenst lichamelijk contact met hem gehad en maakt ook seksueel getinte opmerkingen naar hem. De jongen durft hier niets van te zeggen uit angst zijn baan te verliezen en vermijdt daarom zoveel mogelijk contact met zijn baas.

Om het melden van grensoverschrijdend gedrag makkelijker te maken, pleit Koninklijke Horeca Nederland voor het aanstellen van vertrouwenspersonen in alle horecazaken. Momenteel is dit nog niet verplicht, maar er ligt een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer waarin wordt voorgesteld dat werkgevers met meer dan tien werknemers worden verplicht om een vertrouwenspersoon aan te wijzen.

Het is belangrijk dat jonge horecamedewerkers zich bewust zijn van het feit dat grensoverschrijdend gedrag niet normaal is en dat zij het recht hebben om zich veilig te voelen op hun werkplek. Daarnaast is het van groot belang dat werkgevers actief optreden tegen dit gedrag en zorgen voor een veilige werkomgeving voor hun medewerkers.

Lees meer nieuws in binnenland