Grote zorgen in Zuidoost-Limburg over verplaatsing spoedzorg Zuyderland Ziekenhuis
Gepubliceerd op 24/09/2023 00:00 in Binnenland
Heerlen, Zuidoost-Limburg - Er is grote ongerustheid ontstaan in Zuidoost-Limburg vanwege een plan van het Zuyderland Ziekenhuis om de locatie in Heerlen om te vormen tot een dagbehandelcentrum. Dit betekent dat alle spoedzorg, waaronder de spoedeisende hulp en de geboortezorg, verplaatst zullen worden naar Sittard-Geleen, zo'n 20 kilometer verderop. Vandaag vond een protestmars plaats, georganiseerd door tegenstanders van de plannen.
Meer dan 30.000 handtekeningen zijn al verzameld door de tegenstanders, die ervoor pleiten om een volwaardig ziekenhuis in Heerlen te behouden. Het Zuyderland Ziekenhuis, onder leiding van directievoorzitter David Jongen, stelt echter dat het onmogelijk is om zowel de spoedeisende hulp in Sittard-Geleen als Heerlen open te houden.
Volgens Jongen is het personeelstekort de belangrijkste reden hiervoor. "We halen verpleegkundigen uit de Filipijnen en proberen zoveel mogelijk artsen naar hier te halen. Maar op dit moment hebben we zes openstaande vacatures voor spoedeisendehulpartsen. Dit betekent dat de kwaliteit van zorg nu al onder druk staat", aldus Jongen.
De problemen die Jongen schetst, komen niet alleen voor in Heerlen. De afgelopen jaren zijn er meerdere (gedeeltelijke) sluitingen geweest van spoedeisende hulp-afdelingen als gevolg van personeelstekorten of financiƫle problemen.
In juni sprak een deel van de Tweede Kamer zijn bezorgdheid uit over deze kwestie tijdens een debat met minister Kuipers. In reactie hierop gaf de minister aan dat ziekenhuizen niet zomaar afdelingen kunnen sluiten en dat hij eisen stelt aan de beschikbaarheid van spoedzorg in een regio. Desondanks zijn de zorgen in Heerlen groot.
Zowel inwoners als politici waren aanwezig bij de protestmars in Heerlen. Na de sluiting van de mijnen in de jaren 60 en 70 hebben Heerlen en omliggende gemeentes te maken gekregen met grote armoede. Dit heeft niet alleen sociale problemen veroorzaakt, maar ook ernstig verslechterde gezondheidstoestanden. Inwoners in de regio Parkstad, Zuidoost-Limburg, hebben de laagste levensverwachting van Nederland. Daarnaast zijn er bovengemiddeld veel gevallen van vroeggeboortes en mensen met overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en astma.
Medisch hoofd van het Maastricht UMC en voormalig huisarts in Heerlen, Ron Winkens, benadrukt dat het sluiten van de spoedeisende hulp inderdaad een risico vormt. "Ik maak mij echt zorgen over de aanrijtijden. Veel mensen komen niet met een ambulance naar de spoedeisende hulp, maar op eigen gelegenheid. Op sommige plaatsen kan de aanrijtijd een half uur bedragen. Als iemand een hartinfarct heeft, is dat echt een grote afstand", aldus Winkens.
Een deelneemster aan de protestmars merkte op dat er in Heerlen veel ouderen wonen. "Straks moeten we naar Maastricht, Aken of Sittard. Maar als je op een gegeven moment niet meer mobiel bent, vormt dat echt een probleem, denk ik."
Winkens, die ook deelnam aan de demonstratie, vreest bovendien dat de druk op huisartsen in de regio zal toenemen als het ziekenhuis de plannen doorzet. "De komende jaren zal er een tekort aan huisartsen ontstaan vanwege de vergrijzing. Terwijl de vraag naar zorg alleen maar zal toenemen. Ik weet niet hoe huisartsen dat gaan