Toename van megastallen ondanks voornemen demissionair kabinet

Gepubliceerd op 19/09/2023 07:00 in Binnenland

Uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd, blijkt dat het aantal megastallen in Nederland blijft stijgen, ondanks het voornemen van het demissionaire kabinet om hier juist van af te willen. Volgens demissionair landbouwminister Adema past dit type landbouw niet meer bij Nederland. Ironisch genoeg heeft de toename van megastallen te maken met aangescherpte natuureisen.

In een podcast legt Thomas Spekschoor, die het landbouw- en stikstofdossier voor de NOS volgt, uit hoe dit mogelijk is en of dit daadwerkelijk een probleem vormt. Hoewel het aantal megastallen toeneemt, blijft de totale veestapel in Nederland namelijk gelijk. Om meer informatie te krijgen over dit onderwerp, bezocht Spekschoor Maasbommel in Gelderland, waar momenteel plannen zijn voor de bouw van drie nieuwe megastallen.

Het demissionaire kabinet heeft nog geen concrete oplossing voor het probleem van de toenemende megastallen. Het is echter duidelijk dat dit soort intensieve veehouderij niet langer past bij de Nederlandse landbouw. Megastallen worden gekenmerkt door het houden van grote aantallen dieren en hebben vaak negatieve gevolgen voor het milieu en het dierenwelzijn.

De toename van megastallen heeft echter te maken met aangescherpte natuureisen. Om aan deze eisen te voldoen, worden bestaande stallen gesloopt en vervangen door grotere stallen waarin de dieren meer ruimte hebben. Dit lijkt op het eerste gezicht positief, maar het gaat nog steeds om intensieve veehouderij waarbij grote aantallen dieren worden gehouden.

Het demissionaire kabinet is zich bewust van het probleem en is van plan om maatregelen te nemen om de groei van megastallen tegen te gaan. Het is echter de vraag hoe effectief deze maatregelen zullen zijn en of ze voldoende zullen zijn om het probleem op te lossen.

Deze ontwikkeling roept ook vragen op over de toekomst van de Nederlandse landbouw. Moeten we vasthouden aan de traditionele intensieve veehouderij, of moeten we juist meer inzetten op duurzame en diervriendelijke alternatieven? Dit zijn belangrijke vragen waar het demissionaire kabinet en de landbouwsector zich over moeten buigen.

Het is mogelijk om te reageren op dit onderwerp door een mail te sturen naar [email protected]. De podcast waarin Thomas Spekschoor meer uitleg geeft over de groei van megastallen is te beluisteren op de website van De Dag. Als de aflevering bevalt, kunnen luisteraars zich abonneren op de podcast.

Naast deze podcast biedt de NOS nog andere podcasts aan, waaronder 'Het Oog op Morgen', waarin dagelijks een overzicht van het nieuws en journalistieke interviews worden gegeven. Ook 'Het Beste uit het Oog' is een wekelijkse podcast waarin de mooiste gesprekken van de afgelopen week worden geselecteerd. Daarnaast is er 'De Stemming van Vullings en Van der Wulp', waarin de politieke week wordt doorgenomen. Tot slot is er 'Lang verhaal kort', waarin in ongeveer vijf minuten één actueel onderwerp wordt behandeld om het nieuws beter te kunnen volgen.

Lees meer nieuws in binnenland