Explosies bij panden in Amsterdam, Breda en Winschoten zorgen voor bezorgdheid

Gepubliceerd op 19/09/2023 06:00 in Binnenland

Gisteravond en vannacht hebben zich op verschillende plekken in het land explosies voorgedaan bij panden. In Amsterdam-Zuidoost en Weesp, beide gelegen in de regio Amsterdam, en ook in Winschoten (Groningen) vonden deze incidenten plaats.

Omstreeks 22.30 uur werd er melding gemaakt van een explosie bij een woning in Amsterdam-Zuidoost. Hierdoor ontstond er een brand, die echter snel geblust werd door de brandweer. Een half uur later vond een explosie plaats in een portiek van twee woningen aan de rand van het centrum van Weesp. Een getuige omschreef het explosief als zwaar.

Buurtbewoners hebben de brand geblust terwijl explosievenexperts van de politie ter plaatse onderzoek verrichtten. Er zijn kleine stukjes van het explosief verzameld voor verder onderzoek. Gelukkig raakte niemand gewond bij beide explosies. Het onderzoek naar de oorzaak van de explosies loopt nog.

In Breda vond rond 03.45 uur een incident plaats waarbij een ruit van een woning werd vernield en er iets brandbaars naar binnen werd gegooid. Vijf personen moesten het pand verlaten om aan de brand te ontsnappen. Eén van hen liep lichte brandwonden op. De brandweer heeft de brand succesvol geblust en de politie is een onderzoek gestart.

Ook Winschoten, gelegen in Groningen, ondervond schade door een explosie in een pand aan de Langestraat in het centrum. Dit is de tweede explosie in een paar dagen tijd. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar er is wel aanzienlijke schade. Zaterdagochtend vond er ook al een explosie plaats in de Langestraat. De politie vermoedt dat er sprake is van opzet en onderzoekt of er een verband is met andere geweldsincidenten in Winschoten, Oude Pekela en Groningen. Een week geleden was er namelijk ook al een explosie in Groningen.

De Amsterdamse politiechef, Frank Paauw, heeft zijn bezorgdheid geuit over het hoge aantal explosies in de stad Amsterdam. Afgelopen weekend waren er zes incidenten waarbij een explosief in panden is afgegaan, gelukkig zonder gewonden. "De explosies zijn gevaarlijk en hebben een enorme impact op het veiligheidsgevoel van de Amsterdammer", verklaarde Paauw. "Als politie werken we dag en nacht aan het aanpakken van deze vorm van criminaliteit. Het zou echter enorm helpen als er meer informatie met ons wordt gedeeld." Hij roept de inwoners van Amsterdam dan ook op om informatie te delen.

De autoriteiten onderzoeken momenteel de toedracht van de verschillende explosies en proberen te achterhalen of er verbanden zijn tussen de incidenten. De zorgen rondom de veiligheid in Amsterdam nemen toe en er wordt opgeroepen tot meer samenwerking tussen de politie en de bevolking om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan.

Lees meer nieuws in binnenland