Driekwart medewerkers asielzoekerscentra ervaren ongewenst gedrag van bewoners

Gepubliceerd op 19/09/2023 04:00 in Binnenland

Uit een enquête onder het personeel van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) blijkt dat driekwart van de medewerkers in asielzoekerscentra één of meerdere keren te maken heeft gehad met ongewenst gedrag van een bewoner. Het gaat met name om uitschelden, intimidatie en bedreigingen. Dit meldt persbureau ANP.

Het COA heeft eerder dit jaar onderzoek gedaan naar de werkomstandigheden binnen de organisatie. Uit dezelfde enquête komt naar voren dat bijna een op de drie medewerkers slachtoffer is geworden van ongewenst gedrag door collega's. Hierbij gaat het voornamelijk om buitensluiten, intimidatie en pesten, aldus het COA.

Het aantal gevallen van ongewenst gedrag is de afgelopen jaren niet verbeterd. Vier jaar geleden gaf ruim de helft van de COA-medewerkers aan te maken te hebben gehad met ongewenst gedrag van bewoners, terwijl ruim een kwart slachtoffer was van ongewenst gedrag door collega's.

COA-topman Milo Schoenmaker noemt het onacceptabel dat medewerkers last hebben van ongewenst gedrag. Hij benadrukt dat dit het werkplezier aantast en voor veel stress zorgt, met name voor medewerkers die al een hoge werkdruk ervaren. Het behoud van bevlogen en betrokken medewerkers heeft dan ook prioriteit voor de organisatie. Het COA geeft aan aan de slag te gaan met de aanpak van ongewenst gedrag, zowel van bewoners als tussen medewerkers onderling.

Uit de enquête blijkt ook dat 84 procent van de medewerkers tevreden of zeer tevreden is over het werken bij het COA. Veel mensen hebben plezier in hun werk binnen de asielopvangorganisatie.

Lees meer nieuws in binnenland