Vleesconsumptie in Nederland op laagste niveau sinds 2005

Gepubliceerd op 22/10/2025 15:00 in Binnenland

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier blijkt dat Nederlanders minder vlees zijn gaan eten. Vergeleken met een jaar geleden is de vleesconsumptie met ongeveer een halve kilo gedaald, waardoor het nu op het laagste niveau is sinds de start van de metingen in 2005.

Het onderzoek richtte zich op de hoeveelheid geslachte dieren en keek naar verschillende statistieken over de in- en uitvoer van vlees, de voorraad vlees in Nederland en het daadwerkelijke verbruik. Vorig jaar aten Nederlanders gemiddeld iets meer dan 37 kilo vlees per persoon, wat neerkomt op ongeveer de helft van het totale vleesverbruik van 74,4 kilo per persoon.

De daling in vleesconsumptie werd met name ingezet tijdens het coronajaar 2020, toen de horeca moest sluiten en een belangrijk verkoopkanaal wegviel. Hoewel het vleesverbruik sindsdien niet meer is teruggekeerd naar het niveau van voor corona, blijft het eten van vlees volgens onderzoeker Hans Dagevos nog steeds een belangrijk onderdeel van de westerse cultuur.

Het is niet duidelijk waarom mensen minder vlees zijn gaan eten, maar mogelijk spelen gezondheids- en principiƫle kwesties een rol. Ook de stijgende prijzen van varkens- en rundvlees kunnen bijdragen aan de daling in consumptie. Daarentegen nam de consumptie van kip toe, vanwege het gezonde imago en het bereidingsgemak.

Een internationaal team van onderzoekers, waaronder van de Wageningen Universiteit, benadrukt in een recent rapport dat het belangrijk is om minder vlees te eten voor zowel onze gezondheid als het milieu. Volgens Wakker Dier kunnen Nederlanders door minder vlees te eten het welzijn van dieren verbeteren, aangezien er dagelijks meer dan 650.000 dieren worden gegeten in Nederland.

Ondanks de daling in vleesconsumptie, zal het volgens de onderzoekers van de Wageningen Universiteit nog geen grote veranderingen teweegbrengen op de borden van Nederlanders. Het is echter een stap in de goede richting om de impact van de vee-industrie op dierenwelzijn en het milieu te verminderen.

Lees meer nieuws in binnenland