Bedrijven weigeren medewerking aan onderzoek naar PFAS-vervuiling

Gepubliceerd op 09/07/2025 08:00 in Binnenland

Tientallen bedrijven waar provincies gevaarlijke PFAS-vervuiling vermoeden, weigeren mee te werken aan onderzoek op hun terrein. Provincies kunnen dit niet afdwingen en zeggen machteloos te staan, blijkt uit onderzoek van de NOS en regionale omroepen.

Experts noemen dit een maas in de wet en pleiten voor meer bevoegdheden van de overheid om dit af te dwingen bij risicovolle locaties. PFAS-expert Chiel Jonker van de Universiteit Utrecht benadrukt het belang van het voorkomen van PFAS-vervuiling in drinkwaterbronnen en oppervlaktewater.

Uit recent onderzoek van het RIVM is gebleken dat bijna alle Nederlanders te veel PFAS in hun bloed hebben. Dit onderstreept het belang van het in kaart brengen van PFAS-vervuiling in het milieu.

Provincies en gemeenten zijn bezig met het identificeren van verdachte locaties, waarbij vooral vuilstortplaatsen en industriƫle locaties in beeld komen. Deze locaties vormen een potentieel gevaar voor de gezondheid en het milieu door de aanwezigheid van schadelijke PFAS-chemicaliƫn.

PFAS zijn chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn en zich nauwelijks afbreken, waardoor ze steeds vaker in het milieu voorkomen. Ze kunnen diverse gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder schade aan het immuunsysteem, de vruchtbaarheid en organen zoals de lever en de schildklier.

Verschillende provincies willen bodemmonsters nemen op verdachte locaties, maar stuiten op weerstand van bedrijven die geen toegang verlenen tot hun terreinen. Hierdoor blijft het gevaar van PFAS-vervuiling onduidelijk en kunnen mogelijke risico's voor de volksgezondheid niet adequaat worden aangepakt.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet mogelijkheden om bodemmonsters af te dwingen en overweegt eventuele wetswijzigingen om dit te reguleren. Er is echter behoefte aan een duidelijk juridisch kader om provincies en gemeenten te ondersteunen bij het uitvoeren van onderzoek naar PFAS-vervuiling.

De problematiek rond PFAS-vervuiling blijft dus actueel en vereist een gezamenlijke inspanning van overheden, bedrijven en experts om de risico's voor de volksgezondheid en het milieu te beperken.

Lees meer nieuws in binnenland