Federatie Nabestaanden en GroenLinks-PvdA pleiten voor landelijke aanpak cold cases
Gepubliceerd op 10/05/2025 11:00 in Binnenland
De Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) en GroenLinks-PvdA dringen opnieuw aan op een landelijke aanpak voor cold cases. Momenteel wordt elke politie-eenheid anders omgegaan met deze zaken, wat voor onzekerheid zorgt bij nabestaanden.
Er zijn naar schatting tussen de 1300 en 1700 onopgeloste moordzaken in Nederland. Slechts 6 procent van de cold cases is in de afgelopen twintig jaar opgelost, benadrukt Lena Olivier van de federatie. Daarom is volgens haar een landelijke aanpak dringend nodig.
De FNG benadrukt het belang van centrale registratie van alle cold cases. Op die manier kan de politie selecteren welke zaken kansrijk zijn om op te pakken. Hierdoor kunnen nabestaanden hoop houden, zonder valse hoop te krijgen.
De onzekerheid rondom cold cases veroorzaakt veel leed bij nabestaanden, aldus Olivier. De lange periode waarin zij in het ongewisse worden gelaten over de voortgang van het onderzoek heeft een negatieve invloed op hun gezondheid en welzijn. Het gaat hier om hele families en niet slechts om archiefstukken.
Er wordt al geruime tijd gepleit voor een landelijke aanpak voor cold cases, ook door de Nederlandse Politiebond. In 2023 was er zelfs een Kamermeerderheid voor. Tweede Kamerlid Songül Mutluer (PvdA/GL) benadrukt dat het hoog tijd is dat er actie wordt ondernomen op dit gebied.
De Cold Case dag in Breda, die vandaag plaatsvindt, biedt nabestaanden van onopgeloste moorden en vermissingen de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met politici, experts en medewerkers van de politie.