Nederlanders staan stil bij Dodenherdenking

Gepubliceerd op 01/05/2025 12:00 in Binnenland

Negen op de tien Nederlanders zullen komende zondag 4 mei op de een of andere manier aandacht besteden aan de Dodenherdenking. Uit het jaarlijkse Vrijheidsonderzoek van het Comité 4 en 5 Mei blijkt dat maar liefst 85 procent van hen deelneemt aan de twee minuten stilte om 20.00 uur.

De overige 10 procent die niet mee doet aan de Nationale Herdenking heeft diverse redenen. Dit jaar is voor het eerst onderzocht of sommigen vinden dat herdenken betekenisloos is zolang er nog steeds oorlogen gaande zijn. Ongeveer de helft van de 'niet-herdenkers' is het daarmee eens.

In Den Haag zal dit jaar een alternatieve herdenking plaatsvinden, waar naast de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust ook aandacht wordt besteed aan de Palestijnse slachtoffers in Gaza. De organisatoren van dit evenement verwachten zo'n 500 deelnemers.

Volgens een van de organisatoren, Tessa Terpstra, is de huidige herdenking op de Dam niet voldoende. Zij vinden dat herdenken ook betrekking moet hebben op het huidige leed en lessen trekken uit het verleden. Het Comité 4 en 5 Mei begrijpt de behoefte aan aandacht voor slachtoffers van conflicten wereldwijd, maar benadrukt dat de Nationale Herdenking op 4 mei gericht is op Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld en onderdrukking.

Uit het onderzoek onder 1200 Nederlanders blijkt dat de meeste herdenkers een brede kijk hebben op wie er herdacht moet worden op 4 mei. Naast Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog noemt 56 procent ook "alle slachtoffers uit de hele wereld van alle oorlogen".

Het Comité constateert dat de actuele angst voor oorlog een steeds grotere rol speelt bij het herdenken. Een groot deel van de herdenkers doet dit om duidelijk te maken dat ze nooit meer oorlog willen en uit angst dat zoiets opnieuw kan gebeuren.

Nieuw dit jaar is dat het Bevrijdingsonderzoek zich ook richt op mensen die zelf te maken hebben gehad met vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog of familieleden hebben die dat hebben meegemaakt. 52 procent van deze groep vindt het een goed idee om op 4 mei ook de slachtoffers van huidige oorlogen en geweld wereldwijd te herdenken.

Lees meer nieuws in binnenland